Skocz do zawartości

Czarna lista anten! Tego nie kupuj!

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
111 odpowiedzi w tym wątku

#41 Bartek4796162

Specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1229 Postów:
  • Zainteresowania:wszystko

Napisany 09 październik 2009 - 20:24

CYTAT(goliat @ piątek, 09 paź 2009 - 09:36) <{POST_SNAPBACK}>
z doswiadczenia wiem ze jest taka możliwośc aby antenka 9-12 dbi działała jak 5 dbi a czasem nawet gorzej,, taki efekt najczesciej wystepuje gdy mamy różnice wysokosci , anteny dookolne o wiekszym zysku eneretycznym maja wiekszy kat promieniowania, Mniejwiecej patyk 2-5 dbi ma okolo 60-70 stopni a antenka 9-12 dbi okolo 10-15 przez co np pod antena sygnału moze nie byc.

nie mogę się z tym zgodzić smile.gif

"patyk 2-5 dbi ma okolo 60-70 stopni"

"a antenka 9-12 dbi około 10-15" - piszesz że miedzy 10-15stopniem jest 9-12dBi, więc między 60-70 stopniem powinna ona mieć poniżej 9dBi dajmy na to średnio 7dBi (gdzie uwaga! wyżej napisałeś że antena 5dBi między 60-70stopniem ma 2-5dBi - to co w takim razie jest na największych kątach)
...więc antena z większym zyskiem zawsze będzie miała większy zysk na większym kącie!

...inaczej: pod samą anteną zawsze antena z większym zyskiem będzie miała większy zysk - jest to oczywiste

nie wiem czy ja to dobrze opisałem bo to jest strasznie ciężko opisać słowami smile.gif
  • +
  • -
  • 0

• Goście

Napisany 09 październik 2009 - 20:42

nie moge sie ztym zgodzic bo żle mnie zrozumiałes 9-12 to zysk tego patyka zobacz w opis easy-wi-fi.
A to co piszesz to sa bzdury.

#43 mefis1

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 230 Postów:

Napisany 11 październik 2009 - 21:08

dlatego antenki mogłyby mieć rzeczywiste typowe charakterystyki podane do wglądu, tak by było wiadomo jaki zysk kierunkowy jest na danym kierunku, dyskusja by była bezpodstawna.... może być tak jak mówi goliat i tak jak pisze bartek

Kliknij Tutaj!

• +
  • -
  • 0

#44 bitlan

Czarny koń

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3094 Postów:
  • Zainteresowania:Informatyka, Elektronika

Napisany 12 październik 2009 - 23:24

CYTAT(goliat @ piątek, 09 paź 2009 - 21:42) <{POST_SNAPBACK}>
nie moge sie ztym zgodzic bo żle mnie zrozumiałes 9-12 to zysk tego patyka zobacz w opis easy-wi-fi.
A to co piszesz to sa bzdury.

Opisy na stronach producenta nie zawsze mnie jakoś przekonuja... przecież wiadomo iż każdy sprzedawca chce sprzedać .....
  • +
  • -
  • 0
[Pamiętaj, że w tej samej chwili, kiedy mówisz: "Poddaję się", ktoś inny, oceniając tę samą sytuację, mówi: "O rany, ale okazja".]

#45 Endrju1

Omnibus

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:

Napisany 29 październik 2009 - 15:02

To ja od siebie dodam bardzo ciekawe znalezisko, odnośnie anten z allegro (tych 12dBi przykręcanych do routera):
http://pokazywarka.pl/antena_12dbi_z_allegro/
  • +
  • -
  • 0

#46 kropek1

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 05 listopad 2009 - 10:46

Witam. Skusilem sie na taka oto antene http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=9685316.

Domyslalem sie ze jej wykonanie moze nie byc super itp, ale liczylem ze wyprzedzi chociaz ona w osiagach moja stara, poklejona tasma antene standardowa 2dbi. Co sie okazalo - router, ktory znajduje sie 10 metrow od mojego komputera posiada moc sygnalu okolo 75%, a inne sieci sasiednie, ktore przeskanowalem posiadaja o wiele gorsza jakosc sygnalu. W zwiazku z tym mam pewne pytanie - czy jest mozliwe aby Karta WLAN jakos nie supportowala lepszej anteny czy cos w ten desen? Posiadam dosc stara karte Asus WL-138g v2 i chcialbym wiedziec czy osiagi moga wlasnie od niej zalezec. Chcialbym to wiedziec, gdyz chce za przeproszeniem zgnoic cwaniaczka, ktory sprzedaje taki sprzet.
[beeep]y dongiel od liveboxa lapie lepiej sieci niz zakupione cudo!.

Pozdrawiam!
  • +
  • -
  • 0

#47 Endrju1

Omnibus

• Moderatorzy
  • 2759 Postów:

Napisany 05 listopad 2009 - 10:54

CYTAT(kropek1 @ czwartek, 05 lis 2009 - 10:46) <{POST_SNAPBACK}>
czy jest mozliwe aby Karta WLAN jakos nie supportowala lepszej anteny czy cos w ten desen?

Nie ma takiej możliwości. Po prostu antena do d....
  • +
  • -
  • 0

#48 kropek1

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 05 listopad 2009 - 11:36

Dzieki za odpowiedz. W takim razie do dziela wink.gif

PS. Boje sie juz teraz cokolwiek kupowac, wiec mam pytanie - od jakiego producenta badz sklepu moge kupic w pelni zgodna z opisem antene od 8dbi?
  • +
  • -
  • 0

#49 bitlan

Czarny koń

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3094 Postów:
  • Zainteresowania:Informatyka, Elektronika

Napisany 05 listopad 2009 - 12:16

Dobre anteki maja miedzy innymi Interline i CyberTeam
  • +
  • -
  • 0
[Pamiętaj, że w tej samej chwili, kiedy mówisz: "Poddaję się", ktoś inny, oceniając tę samą sytuację, mówi: "O rany, ale okazja".]

#50 Bartek4796162

Specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1229 Postów:
  • Zainteresowania:wszystko

Napisany 05 listopad 2009 - 13:13

Wygrzebałem ostatnio moje testy różnych anten, które robiłem już jakiś czas temu i chciałem tutaj pokazać jak mają się trzy anteny Yagi.pl do panela 14dBi Interlinie.
Test robiłem ten sposób że z tego samego miejsca łączyłem się z bazą oddaloną o 300m różnymi antenami i na MT mierzyłem poziom dBi wyniki wyszły bardzo ciekawie:

Antena mikropaskowa WESTA HV 17dbi 2.4GHz http://yagi.pl/product_info.php/cPath/50/products_id/1300
Łączyła się na poziomie:
W dzień 61dBi-62dBi (przy zachmurzeniu)
W nocy 61dBi-62dBi-63dBi

Promiennik HEKATE 2.4GHz z parabolą 70 cm co w.g. producenta daje 25dBi
http://yagi.pl/product_info.php/cPath/50/products_id/1031
Łączyła się na poziomie:
W dzień 51dBi-52dBi-53dBi (przy zachmurzeniu)
W nocy 53dBi-54dBi

Antena panelowa CERES HV 20dBi 2.4Ghz (musze przyznać że solidna antena)
http://yagi.pl/product_info.php/cPath/50/products_id/1041
Łączyła się na poziomie:
W dzień 52dBi-53dBi-54dBi (przy zachmurzeniu)
W nocy 53dBi-54dBi-55dBi

Antena panelowa firmy Interline 14dBi - model: INT-PAN-14/24-HV
http://www.interline.pl/htdocs/modules/con...NT-PAN-14/24-HV
Łączyła się na poziomie:
W dzień 55dBi-56dBi-57dBi (przy zachmurzeniu)
W nocy 51dBi-52dBi

Nie wiem co ta mała antena Interlinie ma w sobie że pomimo tego że ma 14dBi dorównuje, antenie Ceres 20dBi i antenie 25dBi parabolicznej z promiennikiem Hekate, nie mówiąc już o antenie panelowej Westa która jest totalnym szajsem bo nawet nie ma regulacji w pionie.
Jest to kolejny przykład na to że anteny firmy Interlinie miażdżą rzemieślnicze wyroby yagi peel. Wiem o tym że pewnie na większe odległości może panel Interlinie wypadł by gorzej, ale widocznie z bliska w trudnych warunkach gdzie nie ma czystej strfy fresnela (bo w takich warunkach robiłem testy) wypada lepiej biggrin.gif

Robiłem jeszcze testy wielu anten, ale ten przykład ładnie obrazuje rzeczywistość tongue.gif
  • +
  • -
  • 0

#51 dfgg

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 298 Postów:
  • Zainteresowania:posiadam

Napisany 29 listopad 2009 - 16:27

CYTAT(skynet @ sobota, 26 wrz 2009 - 10:39) <{POST_SNAPBACK}>
Panowie czy wy tez dostaliście pocztą katalog anten z yagi.peel

CYTAT(Marcin (MaxFM) @ sobota, 26 wrz 2009 - 22:11) <{POST_SNAPBACK}>
dostalem to [beeep] z chmurkami, chyba bujaja w oblokach. Lezy gdzies tam w magazynku

Tak, również i ja dostałem, ale gdzieś pod koniec października.
Leży na parapecie.

Na 99% ściągnęli bazę ze strony UKE.

Szkoda tylko, że piszą jakie to ich anteny nie są świetne, a naliczyłem raptem 5 charakterystyk częstotliwości.
  • +
  • -
  • 0

#52 kazmirz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 10 Postów:

Napisany 09 styczeń 2010 - 14:37

zrobilem fotki antenki z allegro... zenada...

http://lh5.ggpht.com/_QBrItae_uV0/S0iAIkYa...40/IMG_1333.JPG

http://lh4.ggpht.com/_QBrItae_uV0/S0iAIOvn...40/IMG_1332.JPG
  • +
  • -
  • 0

#53 dfgg

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 298 Postów:
  • Zainteresowania:posiadam

Napisany 09 styczeń 2010 - 18:13

CYTAT(kazmirz @ sobota, 09 sty 2010 - 14:37) <{POST_SNAPBACK}>

Już było o tych antenkach...

• +
  • -
  • 0

#54 HaPe

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 Postów:

Napisany 09 styczeń 2010 - 19:00

Czytam sobie tak to forum, widzę fotki i myślę... może bym tak otworzył swoją YAGI 15dbi Netus i zobaczymy jak to wygląda w środku?
  • +
  • -
  • 0

#55 mefis1

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 230 Postów:

Napisany 09 styczeń 2010 - 21:08

CYTAT(dfgg @ sobota, 09 sty 2010 - 18:13) <{POST_SNAPBACK}>
Już było o tych antenkach...

może zadam pytanie... czego się spodziewaliście... po antence dipolowej ( monopolowej )... ???
ważne opakowanie, i opis... ale akurat te antenki działają
  • +
  • -
  • 0

#56 dvbt

Wtajemniczony

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 124 Postów:

Napisany 26 marzec 2010 - 10:01

Ostanio zakupiłem antenke GigaEter 23 Econo postanowiłem ja rozebrac gdyż jak na razie warunki pogodowe nie pozwalały na montaż-- a teraz antena nie nadaje sie do montażu .

Jednoznacznie stwierdzam,że wykonanie anteny jest typowo garażowe zwykłe sruby oraz mikropasek przyklejony niezdarnie na uszczelkach od chyba okiennych lub cos w tym stylu.

http://images38.fotosik.pl/256/bbcea9b6805e2913med.jpg
http://images41.fotosik.pl/255/63426f5f42ec8394.jpg

od dzis cyberbajta nie polecam
  • +
  • -
  • 0

#57 mefis1

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 230 Postów:

Napisany 26 marzec 2010 - 18:58

smile.gif ważne jest zachowanie odległości od ekranu do laminatu, jeżeli taśma zapewnia odpowiedni dystans nie widzę problemu, choć korzystniejsze by było wykonanie antenki z podporami dielektrycznymi ( teflonowymi, gdzie laminat jest przyśrubowany na ternamidowe śruby itp... z doświadczenia wiem, że np powszechnie kopiowany laminat na panela 23 dB jest relatywnie bardzo mało wrażliwy na odległość od ekranu.
Problemy mogą być jak antenka i taśma namokną, a sama taśma jest naklejana pod ścieżkami lub łatami

• +
  • -
  • 0

#58 dvbt

Wtajemniczony

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 124 Postów:

Napisany 28 marzec 2010 - 12:24

widze ze tutaj panuje ta sama zasada co na trzepak.pl chodzby antena była bez mikropaska a byłaby produkcji cyberbajta, interline czy jakas terta to byłaby lepsza niz antena z yagipel. Dziwne ale moja teza jest poparta faktami naprawde nie rozumiem was.

• +
  • -
  • 0

#59 Endrju1

Omnibus

• Moderatorzy
  • 2759 Postów:

Napisany 28 marzec 2010 - 12:32

Jakimi faktami?
  • +
  • -
  • 0

#60 skynet

Czarny Kuń

• Moderatorzy
  • 2977 Postów:

Napisany 28 marzec 2010 - 13:31

CYTAT(dvbt @ niedziela, 28 mar 2010 - 12:24) <{POST_SNAPBACK}>
widze ze tutaj panuje ta sama zasada co na trzepak.pl chodzby antena była bez mikropaska a byłaby produkcji cyberbajta, interline czy jakas terta to byłaby lepsza niz antena z yagipel. Dziwne ale moja teza jest poparta faktami naprawde nie rozumiem was.

no własnie jedno eliminuje drugie CB elbox czu inteline nie pozwoli sobie na to zeby wyprodukowć antenę ktora jest niezgodna ze specyfikacją a za tym idzie cena

biorąc pod uwagę ceny w jagi to na czymś trzeba oszczędzać a powiedzmy taki elbox opracował wlasne laminaty przetestował i opatentował więc to musi kosztować a jagi musi na czymś oszczędzać

p.s. pokaż forum na którym produkty jagi są chwalone no oczywiście poza forum firmowym
  • +
  • -
  • 0
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)