Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z siecią w laptopie Windows 8 - AR5006EG


  • Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi w tym wątku

#1 renom

renom

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 23 Postów:

Napisany 10 marzec 2013 - 15:03

Witam od jakiegoś czasu mam problem z lapotem i jego kartą sieciową. Objawia się to tym ,że mimo bardzo dobrego sygnału nie działa mi internet w laptopie.
W Inssider obok routera pokazuje mi RSSI 29 i działa ok... Pokój obok około 49... Nie jest to super ale w zupełności powinno wystarczyć do pracy na routerze a tak nie jest...

Karta sieciowa AR5006EG zaistalowane sterowniki : 10.0.0.221

W czym może być problem ?

Ten post był edytowany przez renom dnia: 10 marzec 2013 - 15:04

  • 0

#2 Janiaking

Janiaking

    Specjalista

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2913 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 marzec 2013 - 15:05

zapodaj tutaj screen z inSSIDer.
Podaj model laptopa
może antena ci się odpieła od karty w laptopie?
  • 0
Behind your OS

the quieter you become, the more you are able to hear...

#3 renom

renom

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 23 Postów:

Napisany 10 marzec 2013 - 15:16

Laptop Toshiba A135 - S4527
Windows 8 PRO 32

Sygnał OK a co chwila wyskakuje mi Ograniczenie łączności :(/>

Router to DLINK 2740B
Jednak na innym laptopie jest OK... Więc myślę ,że jakaś niekompatybilnośc sieciówki z windowsem ?

Ten post był edytowany przez renom dnia: 10 marzec 2013 - 22:34

  • 0

#4 Janiaking

Janiaking

    Specjalista

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2913 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 marzec 2013 - 15:34

nie chcę cię narazie zniechęcać ale proponuje przesiadke na Windows 7 dopóki nie dopracują sobie wszystkich aspektów softwerowych .

narazie odinstaluj stary sterownik i zainstaluj ten i daj znać Załączony plik  win78-10.0.0.75-whql.zip   4,26MB   3 Ilość pobrań
  • 0
Behind your OS

the quieter you become, the more you are able to hear...

#5 renom

renom

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 23 Postów:

Napisany 10 marzec 2013 - 15:58

Niestety nie działa dalej :(/> Fakt ,że pod win7 wszystko działało a pod win8 nie chce...

Nawet przy samym routerze gdzie mam internet prędkość jest niska 512kb

Ten post był edytowany przez renom dnia: 10 marzec 2013 - 16:05

  • 0

#6 Janiaking

Janiaking

    Specjalista

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2913 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 marzec 2013 - 16:02

czyli jak jestes obok routera to wszystko działa a jak w pokoju obok to już nie?
sprawdż czy złącza antenowe sie nie odpieły od karty WLAN .

Windows 8 ma jak narazie małe wsparcie sterowników WiFi więc ja bym sie przesiadł na W7
  • 0
Behind your OS

the quieter you become, the more you are able to hear...

#7 renom

renom

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 23 Postów:

Napisany 10 marzec 2013 - 16:07

Właśnei przy samym routerze też kaszanka jest mimo dobrego sygnału i nawet jeśli jest internet to transfer do 512kb... Odinstalowałem ze strony atherosa i windows zainstalował własne z oznaczeniem 3.0.0.130
  • 0

#8 Janiaking

Janiaking

    Specjalista

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2913 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 marzec 2013 - 16:10

rozumiem że dalej nic?
jak masz możliwość to wypal sobie na pendrive za pomocą SARDU jakiś systemik ala Puppy Linux . Uruchom system z pendrive i zobacz czy problem dalej występuje
  • 0
Behind your OS

the quieter you become, the more you are able to hear...

#9 renom

renom

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 23 Postów:

Napisany 10 marzec 2013 - 17:11

Właśnie wcześniej był windows 7 i wifi działało ok... Terz przy tych sterownikach co podałeś to wyskoczył błąd krytyczny bluescreen :) i przywrócił poprzednie sterowniki... Tylko te nowsze dadzą się zainstalować... A teraz sygnał MAX ma problemy z połączeniem (ograniczone) a nawet jak połączy to prędkość transmisji jest śmiesznie niska... Więc myślę ,że to brak kompatybilności win8 i sieciówki... Średnio mi odpowiada powrót do windows 7 ... Dla mnie win8 jest o wiele szybszy
  • 0

#10 Janiaking

Janiaking

    Specjalista

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2913 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 marzec 2013 - 17:17

Dla mnie oba systemy są tak samo szybkie... z tym że osemka ma narazie spore problemy z kompatybilnością z różnymi sprzętami
  • 0
Behind your OS

the quieter you become, the more you are able to hear...

#11 renom

renom

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 23 Postów:

Napisany 10 marzec 2013 - 17:30

No a jednak przy tym modelu czas ładowania i zamykania systemu jest znacznie szybszy... Ogólnie radzi sobie o wiele lepiej ze wszystkimi urządzeniami w laptopie...

UDAŁO MI SIĘ NAPRAWIĆ !!!

Za pomocą programu Driver Genius pobrałem najnowsze sterowniki do chipsetu i karty wifi...

Oznaczenie sterowników 10.0.0.222 których nie ma na stronei atherosa...

Wygląda na to ,że internet działa pod nimi stabilnie... Dzięki za rady i sugestie !
  • 0

#12 volti1

volti1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 marzec 2013 - 12:26

To dziwne, bo ja też mam drobny problem z siecią w laptopie z Win8. Tym razem chodzi o Lenovo Y580. Czasami po prostu umiera mi sieć po uśpieniu laptopa, na szczęście wszystko wraca do normy po restarcie, ale bywa to uciążliwe... Ciekawe, gdzie tkwi problem.
  • 0
Macie tak czasem, że wasz barometr szaleje... ?

#13 Janiaking

Janiaking

    Specjalista

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2913 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 marzec 2013 - 13:41

czy używałeś programów typu CClenaer? częsty taki przypadek był po użyciu tego programu i uśpieniu ( np zamknieciu obudowy ) laptopa.
proponuje przejechać komputer programem jv16 ( rejestr ) oraz przeinstalować sterowniki od karty wifi
  • 0
Behind your OS

the quieter you become, the more you are able to hear...