Witam
Mam problem z przydzieleniem dla mojego laptopa adresu DHCP. W ustawieniach jeśli wpiszę żeby adres IP był przydzielany automatycznie laptop zestawia konfigurację alternatywną którą ja nie ustawiałem. Jest to problem istniejący w tym laptopie gdyż połączyłem się z routerem przez inny i wszystko jest ok.
Po wpisaniu ręcznie adresu IP, bramy domyślnej i DNS połączenie zostaje zestawione i internet działa , gdy znów wrócę do automatycznego ustawiania - brak dostępu i do sieci i do routera
proszę o poradę
dziekuję
Konfiguracja alternatywna
Rozpoczęty przez suad, 22-02-12, 23:24
3 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 22 luty 2012 - 23:24
Napisany 23 luty 2012 - 13:08
"Konfigurację alternatywna" jest wybierana wtedy gdy Twój komputer nie dostał odpowiedzi od serwera DHCP. Więc jeśli serwer na pewno działa, to może sprawdź czy na laptopie działa klient DHCP, w Windowsie jest taka usługa w "services.msc".
Napisany 26 luty 2012 - 11:30
Witam
Gdy próbuję włączyć klienta DHCP wyskakuje info :
System Windows nie może uruchomić usługi Klient DHCP na komputerze Komputer lokalny.
Błąd 1059: Określono cykliczną zależność usługi.
we właściwościach usługi mam logowanie jako NT Suthority\LocalService - reszta usług jest logowana jako system lokalny, usługa lokalna lub usługa sieciowa
Gdy próbuję włączyć klienta DHCP wyskakuje info :
System Windows nie może uruchomić usługi Klient DHCP na komputerze Komputer lokalny.
Błąd 1059: Określono cykliczną zależność usługi.
we właściwościach usługi mam logowanie jako NT Suthority\LocalService - reszta usług jest logowana jako system lokalny, usługa lokalna lub usługa sieciowa
Napisany 01 marzec 2012 - 11:22
W ostatniej zakładce we właściwościach tej usługi powinno być coś takiego jak "Zależności". Sprawdź od jakich innych usług zależna jest usługa "Klient DHCP". Ma ustawiony typ uruchamiania na "Wyłączony" (zabroniłeś jej uruchamiania się i dlatego DHCP też nie może się uruchomić) więc trzeba zmienić na Ręczny albo Automatyczny.