Witam
Mam pytanie dotyczące sieci domowej WiFi. Niedawno zrobiłem sobie sieć WiFi w domu (router tp link wr340g) i zabezpieczyłem sobie ją hasłem w standardzie WPA2 , zmniejszyłem także nadawanie sygnału do minimum gdyż jedynie w pokoju potrzebuję sygnału WiFi . Wszystko działa poprawnie zasięg jest super . Moje pytanie dotyczy tego czy ktoś np : sąsiad z mieszkania obok może wejść do mojej zabezpieczonej sieci nie znając moje skomplikowanego hasła oraz czy nawet jak mu się by to udało to czy może sprawdzić to jakie strony odwiedzam w danym momencie , jakie odwiedzałem parę dni temu i czy może szperać mi na kompie ? Dodam ,że internet mam z kablówki. Po każdym skończonym dniu czyszczę historię przeglądarki itp lecz nie czuję się pewien czy ktoś mnie nie szpieguje w moje sieci domowej WiFi. Proszę o odpowiedź bo dostaję normalnie paranoi , do tego stopnia ,że chwilami chcę zlikwidować router a to byłoby niekorzystne dla mnie. Jeżeli znajcie jakieś dodatkowe zabezpieczenia sieci domowej proszę o rady gdyż nie znam się kompletnie na tym . Pozdrawiam !!!
czy przez sieć WIFI w domu można podglądać co kto robi w internecie?
Rozpoczęty przez chudyx, 21-02-12, 18:59
6 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 21 luty 2012 - 18:59
Napisany 21 luty 2012 - 21:08
żart to czy masz paranoję?
Napisany 21 luty 2012 - 23:50
Sniffing to temat krtóry Ciebie dotyczy:) Polecam www.google.pl i poczytaj sobie troche. Pozdrawiam
Napisany 22 luty 2012 - 11:47
Sąsiad to na pewno Ci się nie włamie, nie pokona zabezpieczenia WPA2. Natomiast Ci którym, udostępnisz swoją sieć mogą wykorzystać sniffera i zobaczyć wszystko co nie jest szyfrowne, czyli np. serwery z którymi się łączysz, bo DNS nie jest szyfrowany, strony które odwiedzasz, bo HTTP też nie jest szyfrowany, itp. A jeśli chodzi o historię przeglądanych stron, albo przeglądanie plików na komputerze, to musiałby dokonać włamania do Twojego komputera - jeśli masz nowoczesny, zaktualizowany system, to będzie to zbyt trudne dla zwykłych śmiertelników. Więc możesz spać spokojnie.
Napisany 22 luty 2012 - 13:31
Twój typ zabezpieczeń to WPA2, a więc jest dobry i możesz mieć w zasadzie pewność,że nikt kto nie zna hasła,nie włamie Ci się do komputera,a już na pewno nie bedzie wiedział jakie strony przeglądasz. Oto możesz być zupełnie spokojny.
Ten post był edytowany przez Wasserman_pl dnia: 22 luty 2012 - 13:31
Napisany 22 luty 2012 - 15:31
żartem jest Twój wpis jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie udzielaj i bierz przykład z ludzi co potrafią pomóc a nie tylko szpilę komuś dowalić . żegnam
Napisany 01 marzec 2012 - 11:18
SLX, o 22 luty 2012 - 11:47, powiedział:
Sąsiad to na pewno Ci się nie włamie, nie pokona zabezpieczenia WPA2. Natomiast Ci którym, udostępnisz swoją sieć mogą wykorzystać sniffera i zobaczyć wszystko co nie jest szyfrowne, czyli np. serwery z którymi się łączysz, bo DNS nie jest szyfrowany, strony które odwiedzasz, bo HTTP też nie jest szyfrowany, itp. A jeśli chodzi o historię przeglądanych stron, albo przeglądanie plików na komputerze, to musiałby dokonać włamania do Twojego komputera - jeśli masz nowoczesny, zaktualizowany system, to będzie to zbyt trudne dla zwykłych śmiertelników. Więc możesz spać spokojnie.
No, nie przesadzałbym z tym, że dla zwykłych śmiertelników to takie trudne