Mam mały problem z wyborem urządzenia do sieci.
Czytam i czytam i mam mętlik w głowie.
W domu mam porobioną sieć LAN, WiFi itd: NET z Neti, poprzez modem ADSL, wpięte do routera Draytek Vigor 2130n.
Włączone oczywiście WiFi z WPA2, DHCP
router - 192.168.1.1
inne PC/dekoder nr 1 - 192.168.1.10x
Do sieci jest podłączony dekoder "n" . Za parę dni będe miał drugi dekoder, który ma być spięty w sieć aby działał multiroom.
Oczywiście drugi dekoder ma być trochę dalej od routera i ciągnięcie kabla nie wchodzi w grę.
W docelowym pokoju jeszcze sięga moja sieć WiFi, idealnie nie jest ale, laptop, telefon łączą się.
e"n"ka ma "dedykowane" urządzenie do czegoś takiego ( NETGEAR ETHERNET TO WIRLESS ADAPTER (WNCE2001)) i w sumie nie musiał bym nic tu pisać, ale........
po co mam wydać kase na urządzenie które wg mnie służy tylko do podłączenia jednego urządzenia sieciowego (dekodera) do istniejącą sieci WiFi.
A co z innymi, np TV, może jakiś komp itd.
Wiem że są jakieś Access Pointy, ale jak czytam od paru godzin to mi się już wszystko zlasowało. :-(
Nie wiem jak to zastosować i jak dokładnie ustawić.
A więc: chcę postawić "jakieś urządzenie sieciowe" , które będzie się komunikowało z moim routerem po WiFi i rozdzielało sygnał po LANie dla dekodera. Dekoder oczywiście ma być w tej samej klasie adresowej, pobieranej z DHCP od głównego routera.
To jest wariant nr1 - minimalny.
A teraz wariant nr2 - przyszłościowy:
Dekoder, komputer, TV: w tej samej klasie adresowej, pobieranej z DHCP z głównego routera i zwiększony zasięg aktualnej sieci WiFi dla innych urządzeń.
Co w obu wariantach mam kupić? Proszę o jakieś wskazówki, jakie modele urządzeń, albo jakie mają mieć funkcje które to realizują.
Dobrze by było aby komunikacja odbywała się w standarcie "N" , pełnym 300 lub ew. 150.
Aby pokazać jak ja to widzę - załączam obrazek.
Na czarno sieć w stanie obecnym, na czerwono w bliskiej przyszłości. ;-)
Ew wariant 3 (brak na obrazku) : pośredni między 1 a 2 , czyli bez rozsyłania dalej sygnału WiFi, ale ilość wyjść LAN więcej niż 1, np 3/4.