Witam,
zeby nie było - szukalem, czytałem, nic nie rozumiem. Bardzo proszę o krótki wykład jak dla malpy, dot "szybkości" transmisji . Z tego co wywnioskowałem to karty które pracują w standardzie "n" są w tej chwili najszybsze (?) . producenci podają np 11n: do to 300Mbps (dynamicznie).
no i pora na pytanie. Czy to 300Mbps [nie wnikajac nawet co to znaczy dynamicznie, realnie teoretycznie itd] to jest najszybciej jak się da? Czy jest dostępne na rynku coś szybszego? czy generalnie standard określa wartość i nie ma nic innego? Co to jest "n plus"?
co dają 2 , 3 antenki w karcie? czy wtedy jest "szybciej" ? na przykladzie: tzn czy z karta w "n" z jedna antenką, będę bardziej narazony na zacięcia podczas grania w Quak'e [czy w co tam sie teraz gra] niz z kartą "n" z trzema antenkami?
dlaczego nei ma kart z 5cioma antenkami?
dzięki
R
teoria szybkości kart WIFi
Rozpoczęty przez Ryjec, 16-02-12, 20:25
5 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 16 luty 2012 - 20:25
Napisany 17 luty 2012 - 16:45
300Mb/s to nie jest najszybciej jak się da. W standardzie "n" może być nawet i 600Mb/s, poza tym są jeszcze inne standardy WiFi i inne technologie bezprzewodowe, np WiMAX do 1Gb/s. Większa ilość anten pozwala na podzielenie wysyłanych danych na kilka strumieni i ich jednoczesne wysyłanie, w skrócie jest szybciej.
W grach przepustowość praktycznienie ma znaczenia, najważniejszy jest ping, czyli jak szybko dane z jednego miejsca dotrą do drugiego, co zależy głównie od ilości routerów po drodze i zastosowanej technologii (np. przez satelitę opóźnienia są zbyt duże do grania, mimo dużych prędkości). Jak kiedyś sprawdzałem, to np. CS zużywał ok. 3kB/s. Natomiast więcej antenek, to również więcej dróg którymi sygnał dociera do drugiego urządzenia, więc też jest to na plus.
I z czterema trudno spotkać. Natomiast z pięcioma nie ma, bo standard nie przewidział tylu. Więcej dokładniejszych informacji możesz wyczytać na wikipedie pod hasłami MIMO, standard 802.11, a tu masz np. ładną tabelkę z podanymi prędkościamia w zależności od ilości anten.
W grach przepustowość praktycznienie ma znaczenia, najważniejszy jest ping, czyli jak szybko dane z jednego miejsca dotrą do drugiego, co zależy głównie od ilości routerów po drodze i zastosowanej technologii (np. przez satelitę opóźnienia są zbyt duże do grania, mimo dużych prędkości). Jak kiedyś sprawdzałem, to np. CS zużywał ok. 3kB/s. Natomiast więcej antenek, to również więcej dróg którymi sygnał dociera do drugiego urządzenia, więc też jest to na plus.
I z czterema trudno spotkać. Natomiast z pięcioma nie ma, bo standard nie przewidział tylu. Więcej dokładniejszych informacji możesz wyczytać na wikipedie pod hasłami MIMO, standard 802.11, a tu masz np. ładną tabelkę z podanymi prędkościamia w zależności od ilości anten.
Napisany 18 luty 2012 - 00:17
300 Mbps liczby całkowicie wirtualne zresztą najczęściej to prędkości UPD. Takie prędkości trudno uzyskać na profesjonalnych radioliniach, w paśmie licencjonowany, a co do dopiero na sprzęcie który przeważnie kosztuje max 400zł. Większość z tych super ruterów i kart nie posiada 1Gb ( o ograniczeniach USB nie wypominając ) portu LAN. Po drugie pasmo nie jest z gumy, ograniczona ilość kanałów i duże zaszumienie nie pozwala uzyskać transferów sumarycznych nawet 80Mbps. Żeby uzyskać takie parametry wszystkie urządzenia w sieci musiały by obsługiwać 1Gb/s, a urządzenia transferujące musiały by nadawać przynajmniej na 3 torach radiowych.
Napisany 18 luty 2012 - 13:01
Ja ma MIMO 2x2 przy użyciu Mikrotik R52nM uzyskuje na odległośc 400-500m 150-160Mbit oczywiście, czysty Fresnal i anteny: Netus Sektor 17/120 5GHz 2x2 MIMO.
Polska wersja BackTrack + Pyrit + CAL++ + Reaver WPS
UWAGA! UWAGA! Tak karty WN422Gv2.0 oraz WN722N zmieniają MAC na sterowniku który dostarcza Atheros (AR9271)! Sterownik jest automatycznie pobierany przez Windows 7! Należy odinstalować sterownik firmy TP-Link. Atheros Wireless Utility nie działa na Windows 7!
UWAGA! UWAGA! Tak karty WN422Gv2.0 oraz WN722N zmieniają MAC na sterowniku który dostarcza Atheros (AR9271)! Sterownik jest automatycznie pobierany przez Windows 7! Należy odinstalować sterownik firmy TP-Link. Atheros Wireless Utility nie działa na Windows 7!
Napisany 18 luty 2012 - 13:50
Tommy, o 18 luty 2012 - 13:01, powiedział:
Ja ma MIMO 2x2 przy użyciu Mikrotik R52nM uzyskuje na odległośc 400-500m 150-160Mbit oczywiście, czysty Fresnal i anteny: Netus Sektor 17/120 5GHz 2x2 MIMO.
150-160 Mbit czego, TCP/ IP czy UDP ?, UDP to ja na 1,5 km na NB 25 mam 300 Mbit , ale co z tego jak LAN 100 a test UDP. Realnego ruchu internetowego to max 60/30 ( Nie na moich linkach, bo nie obsługuje takiego ruchu ).
Napisany 18 luty 2012 - 15:14
To są obliczenia na podstawie dd if=/dev/urandom bs=1M count=2000 | pv > /mnt/udział_nfs
A więć stanowczo TCP ale jeden stały strumień danych, niezależnie w którą stronę.
Bez zaokrąglania wychodzi 150Mbit jako sprzęt RS Pro wykręcone na 800MHz.
Liczysz chwilowy przesył danych przy użyciu UDP czy ilość spójnych danych jaka przeszła przez link ?
A więć stanowczo TCP ale jeden stały strumień danych, niezależnie w którą stronę.
Bez zaokrąglania wychodzi 150Mbit jako sprzęt RS Pro wykręcone na 800MHz.
Liczysz chwilowy przesył danych przy użyciu UDP czy ilość spójnych danych jaka przeszła przez link ?
Polska wersja BackTrack + Pyrit + CAL++ + Reaver WPS