Skocz do zawartości

Rozdzielenie połączenia do budynku oddalonego o 150m

2 odpowiedzi w tym wątku

#1 Joka

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 14 luty 2012 - 23:21

Witam,

Mam router TP-Link TD-W8960N, który stoi w domku jednorodzinnym. Chcę udostępnić połączenie do drugiego bydynku oddalonego w lini prostej to niecałe 120m (po dordze nie ma żadnych przeszkód poza jedną ścianą z jednego domu i drugą z drugiego).
Chcę podłączyć jakąś mocniejszą antenę pod jedno z wyjść w routerze. Rozumiem, że nie da sie zrobić tak, że jedna (ta mała dostarczona z routerem) będzie rozdzielała sygnał po domu, a druga np. jakas kierunkowa przekazywała sygnał do drugiego bydynku.
Wydaje mi się, żeby w obu bydynkach był zasięg trzeba zastosować jakąś antenę dookólną - no właśnie co możecie polecić?
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby była to antena zewnętrzna.
Chciałbym się zmknąć w 100zł.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

W kilku tematach polecana była Interline Horizon Midi 9dbi - dałaby sobie radę w opisanej wyżej topologii?

.

.

Ten post był edytowany przez Joka dnia: 14 luty 2012 - 23:22

• +
  • -
  • 0

#2 szyman

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 17 Postów:

Napisany 19 luty 2012 - 14:33

Witam,
W żadnym wypadku nie może to by antena dokólna. Jest to bezsensowana strata pieniędzy. Do takich celów używa się anten kierunkowych. Router o, którym piszesz (Posiadam taki sam igorąco polecam) ma dwa wyjcia to do jednego podłącz antenę kierunkową skierowaną na drugi budynek, a drugą pozostaw domylną. Najlepiej (do tego nada się taka natena o trochę mniejszej mocy) jesli antena kierunkowa będzie na zenąwtrz i z jak najkrótszym kablem antenowym do routera ( wskazane pomiżej 4m).
W drugim budynku taka sama antena (także najlepiej na zewnątrz i skierowana na drugą) i może taki TP-LINK w opcji WISP.
  • +
  • -
  • 0
Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

#3 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 20 luty 2012 - 12:47

W innym wątku patyk od IL był polecany, bo klienci byli 360 stopni. Jak podłączysz jedną antenę kierunkową, a w drugim wejściu pozostawisz patyk, to pamiętaj ze połączenie będzie realizowane przez antenę którą w danym czasie będzie odbierała lepszy sygnał ( ( było to kiedyś tłumaczone przykładzie linksysa ), moim zdaniem to uryna. Antena którą kolega wyżej poleca, to dobra konstrukcja i zawsze zdaje egzamin.
  • +
  • -
  • 0