Witam posiadam TP-Link WN722N z której jestem zadowolony, lecz chciałbym zwiększyć jej zasięg o ile to możliwe. Na antenę chciałym wydać ok 50zł lub mnie, używam jej w domu i w centrum miasta, łącze się z wieloma sieciami nie znając zródła sygnału. Najlepszym wyborem byłaby chyba dookólna, ale pomyślałem żeby kupic panelową, zamontować na podstawce i obracać w poszukiwaniu sygnału. Sygnał często przechodzi przez sciany. Do tej pory miałem na oku TL-ANT2408CL lub jej odpowiednik na podstawce, TL-ANT2406A, INT-PAN-08/24-HV. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Dobór anteny
Rozpoczęty przez Meo, 14-02-12, 17:05
4 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 14 luty 2012 - 17:05
Napisany 14 luty 2012 - 17:57
Meo, o 14 luty 2012 - 17:05, powiedział:
Witam posiadam TP-Link WN722N z której jestem zadowolony, lecz chciałbym zwiększyć jej zasięg o ile to możliwe. Na antenę chciałym wydać ok 50zł lub mnie, używam jej w domu i w centrum miasta, łącze się z wieloma sieciami nie znając zródła sygnału. Najlepszym wyborem byłaby chyba dookólna, ale pomyślałem żeby kupic panelową, zamontować na podstawce i obracać w poszukiwaniu sygnału. Sygnał często przechodzi przez sciany. Do tej pory miałem na oku TL-ANT2408CL lub jej odpowiednik na podstawce, TL-ANT2406A, INT-PAN-08/24-HV. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Za 50 zł to nie poszalejesz, ale szukaj panelu ok 14dBi. Panel od IL który zaproponowałeś też jest znośny. Anteny TP linka to zbędny wydatek, gdybyś kupił standardowy patyk 5dBi od rutera efekt był by taki sam. Antena dookólna moim skromnym zdanie nie nadaje się do ściągania lewizny, bo zbiera tyle samo szumu co sygnału.
Napisany 14 luty 2012 - 18:15
Dziękuję za odpowiedź, masz jakieś preferencje dotyczące firmy? Ile Twoim zdaniem powiniennym wydać żeby mieć dobry panel?
Napisany 14 luty 2012 - 18:51
Jeśli o mnie chodzi, to preferuje anteny Tetry, są trwałe i posiadają deklarowane parametry. Niestety dobry panel kosztuje sporo ponad 100 zł. Da ciebie jednak wystarczy jakiś prosty panelik 14dB, lub zwyczajna yagi z dipola jeśli chcesz się bawić w szukanie "otwartego okienka na świat"
Pamiętaj że pasmo 2,4 jest mocno obciążone, i nawet najlepszy sprzęt niczego nie gwarantuje.