Skocz do zawartości

Problem z czułością karty Atheros AR9002WB - 1 NG

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
9 odpowiedzi w tym wątku

#1 Interwoojt

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 14 luty 2012 - 14:49

Witam,

Mam problem z jakością tzn. z poziomem zasięgu tej karty w laptopie Toshiba C660 - 1 RC, karta zachowuje się dziwnie np. jednego dnia pokazuje mi stan sygnału sieci jako znakomity (router jest w odległości 1 m) a innym razem dostateczny lub dobry. Jesli pokazuje znakomity to "widzę" też inne routery moich sąsiadów. Problem zaczyna się gdy chcę z laptopem przejśc do innego pokoju i gdy wtedy trafię na dzien kiedy wyswietla się sygnal dostateczny - mam wtedy brak internetu. Router jest ok bo mam drugi laptop i on cały czas pokazuje zasieg full. Próbowałem wgrać nowy sterownik ale nic to nie pomogło. Jakieś pomysły? Dzięki za porady. Pozdrawiam. W.
  • +
  • -
  • 0

#2 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 15 luty 2012 - 02:28

Kolego zobacz czy przypadkiem nie wyleciał wtyk z jednej z anten.

Czy na obudowie masz gdzieś znaczek małej anteny z małym napisem Wifi Direction Antena, ponieważ mam dokładnie taką toshibę i powiem szczerze działa to kłopotliwie, ponieważ trzeba klapą laptopa celować w router.
  • +
  • -
  • 0

#3 Interwoojt

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 15 luty 2012 - 18:26

Witam ponownie, niestety nie znalazlem niczego o czym piszesz na obudowie, dziś niestety znowu tylko siła sygnału: dobra - a router w odległości 1 m. Żałuje że kupiłem tego laptopa, łączność wifi jest dla mnie ważna bo dużo podrózuje. Może ktoś jeszcze ma jakieś inne rozwiązanie?
  • +
  • -
  • 0

#4 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:

Napisany 16 luty 2012 - 02:11

To nie jest wina tego laptopa, ponieważ mam identycznego i wifi działa w nim bardzo dobrze.
Musisz sprawdzić czy przypadkiem nie odłączyły się anteny od karty wifi.
Aby tego dokonać musisz odkręcić klawiaturę, bo pod nią jest karta.

Sprawa jest prosta:

Karta to jest to coś małe na środku pod klawiaturą, ma dwa kabelki które czasem od stukania po klawiaturze wylatują w tym modelu.
  • +
  • -
  • 0

#5 Interwoojt

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 16 luty 2012 - 17:41

Wielkie dzięki, jestem laikiem w tym temacie dlatego być może moje pytania będą dla innych śmieszne. Ale czy nie utracę gwarancji? Ta karta jest jakoś opisana?, Odkręciłem tą część gdzie jest pamięć i twardy dysk, k. pamięc (nad nią) dostrzegłem napis WLAN i chyba numer sieciowy czy seryjny tej karty. Zanim odkręce czy to ta karta? (zrobiłem zrzut z filmiku, który zamieścileś http://www.fotosik.p...136c836c5f.html

Ja problem z zasięgiem miałem od samego początku. Zastanawiam się czy w sklepie czegoś nie uszkodzili bo ja zamowiłem z pamięcią 8 GB i oni to rozkręcali (sklep wysyłkowy). Wielkie dzięki za pomoc : :)
  • +
  • -
  • 0

#6 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:

Napisany 17 luty 2012 - 19:44

Karta to jest to obok, ma dwa kable, biały i czarny.

Mniej więcej tak wygląda karta:
Dodaj obrazek
  • +
  • -
  • 0

#7 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 18 luty 2012 - 14:39

Kup sobie kartę zew. po co kombinować.
  • +
  • -
  • 0

#8 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:

Napisany 18 luty 2012 - 15:17

Po to żeby nic nie sterczało :)

Ogolnie miałem c660 i komputer mimo niezłego wykonania ma kilka wad, między innymi ta klawiatura która właśnie rezonuje i potrafi wybić wtyk z karty. Roboty jest 5 minut a rezultaty zadowalające.
  • +
  • -
  • 0

#9 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 20 luty 2012 - 13:31

Wolał bym żeby mi coś sterczało, niż miał bym celować klapą. Taka mała ironia.
  • +
  • -
  • 0

#10 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:

Napisany 20 luty 2012 - 19:58

Zobacz postInwigilator, o 20 luty 2012 - 13:31, powiedział:

Wolał bym żeby mi coś sterczało, niż miał bym celować klapą. Taka mała ironia.
Ale kolega pisał że nie ma tego modelu, one są oznaczone napisem.
  • +
  • -
  • 0