Skocz do zawartości

Scieć Wi-Fi w firmie

8 odpowiedzi w tym wątku

#1 Martinii

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 13 luty 2012 - 18:24

Witam,

Od paru miesiecy pracuje w firmie, w której "funkcjonuje" siec WiFi. Niestety sygnal polaczenia bezprzewodowego byl tak slaby, ze 99% pracownikow zdecydowala sie na prace na kablu. Chcialem sie tym zajac zeby sytuacje polepszyc. W budynku firmy (parter + 1 pietro) rozstawione sa 3 AP Linksysa WAP200 - dwa na parterze i jeden na pietrze w polowie korytarza na suficie podwieszanym (jakies 10-12 metrow od mojego biurka). Kilka dni temu poprosilem zewnetrznego informatyka aby skonfigurowal AP-ki od poczatku i porzadnie - reset, wgranie nowego firmwareu, konfig. Zrobil to, ustawiajac kazdy AP na inny kanal. Konfiguracja wyglada na dobrze przeprowadzona. Niestety sygnal nadal byl slaby. Poradzil aby kupic anteny z zyskiem energetycznym - firma kupila 6 anten dookolnych (2 na jednego AP) firmy TP-Link z zyskiem 5dBi. Dzis je zamontowalem i o dziwo sytuacja jest bez zmian, a nawet nieco gorzej... Wyciagnalem nawet AP z tego sufitu podwieszanego i postawilem na srodku korytarza i nic! Kombinowanie z ukladem antet tez nic nie daje...

Powiedzcie mi prosze, co jeszcze moge zrobic? Czy isc w jeszcze jakies inne anteny? Kupic jakies inne Acces Pointy? Chyba jest jakis sposob, aby w nieduzej firmie zrobic siec wifi z dobrym sygnalem...?

Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez Martinii dnia: 13 luty 2012 - 18:26

• +
  • -
  • 0

#2 jaffa0000

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 75 Postów:

Napisany 14 luty 2012 - 09:59

Na jakich kanalach pracuja te linksysy?
  • +
  • -
  • 0

#3 Martinii

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 14 luty 2012 - 18:48

1, 6 i 11
  • +
  • -
  • 0

#4 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 14 luty 2012 - 19:20

Zobacz postMartinii, o 14 luty 2012 - 18:48, powiedział:

1, 6 i 11

Ile "widzisz" sieci w siedzibie firmy? Separacja kanałów jest ok. Dokupienie anten nic nie dało bo standardowe mają podobny zysk ( różnicy 2 dBi, w tym przypadku to nie wielka różnica ), proponuje jeszcze poszukać w sofie regulacji mocy. Lecz na twoim miejscu wymienił bym access pointy na bardziej rozwojowe, to wydatek rzędu 400zł.
  • +
  • -
  • 0

#5 Martinii

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 14 luty 2012 - 19:58

Firma jest uzytuowana poza miastem. Czaaasem, w zaleznosci w ktorym miejscu budynku sie znajde widze siec sasiadujacej firmy - oddalonej o jakies 50m. Oni maja jednak wieksza powierzchnie i maja antene zewnetrzna. Moc w AP-kach jest ustawiona na 100%. Myslalem, ze te AP-ki Linksysa/Cisco sa dobre - koszt jednego do ponad 500 zl. Spodziewalem sie, ze za taka kase to juz porzadny sprzet...
  • +
  • -
  • 0

#6 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 15 luty 2012 - 14:05

Zobacz postMartinii, o 14 luty 2012 - 19:58, powiedział:

Firma jest uzytuowana poza miastem. Czaaasem, w zaleznosci w ktorym miejscu budynku sie znajde widze siec sasiadujacej firmy - oddalonej o jakies 50m. Oni maja jednak wieksza powierzchnie i maja antene zewnetrzna. Moc w AP-kach jest ustawiona na 100%. Myslalem, ze te AP-ki Linksysa/Cisco sa dobre - koszt jednego do ponad 500 zl. Spodziewalem sie, ze za taka kase to juz porzadny sprzet...

Jak widać sprzęt się nie sprawdza, ja mam dobre doświadczenia z liksysem , ale ze starszymi modelami, do nowych jestem nie przekonany. Przepłaciłeś odrobinkę bo za 300-350 zł można kupić sprzęt UBNT, który uchodzi za profesjonalny nisko budrzetowy sprzęt sieciowy. Spróbuj pożyczyć z jakiś inny ruterek na podmianę, żebyś miał jasność sytuacji.
  • +
  • -
  • 0

#7 Wasserman_pl

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 26 Postów:

Napisany 22 luty 2012 - 13:34

Ja także uważam,że to nic inengo jak tylko kwestia odpowiedniego sprzętu,anteny. Jeżeli chodzi o linksysa to jak najbardziej polecam,podobnei jak Netgara. Zależy jaki budżet masz na zakup całosci,.
  • +
  • -
  • 0

#8 Mati86

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 36 Postów:

Napisany 01 marzec 2012 - 11:14

Zobacz postWasserman_pl, o 22 luty 2012 - 13:34, powiedział:

Ja także uważam,że to nic inengo jak tylko kwestia odpowiedniego sprzętu,anteny. Jeżeli chodzi o linksysa to jak najbardziej polecam,podobnei jak Netgara. Zależy jaki budżet masz na zakup całosci,.

Ewentualnie jeszcze coś z AirLive'a
  • +
  • -
  • 0

#9 WiruSSS

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 12 marzec 2012 - 21:08

Przepraszam że odświeżam tak stary temat ..ale rpzechodziłem to samo, jest to częsta bolączka podmiotów korzystających ...z monitoringu. Miałem podobny problem w jednej firmie z którą współpracowałem i okazało sięże problemem był właśnie monitoring ..a konkretnie połączenie bezprzedowowe między dwoma budynkami ktore jest realizowane najczęsciej na częstotliwości 2.4GHz (a przynajmniej było w 2-3 lata temu, teraz bycmoże sytuacja uległa zmianie) które na domiar złego wykurzystują wszystkie dostępne kanały. Trzeba się zatem w takich sytuacjach upewnić, czy firma nie korzysta z takiego rozwiązania, lub gdzieś w okolicy czegoś takiego nie ma.

To tak dla potomnych jakby ktoś miał kiedyś podobny problem.
  • +
  • -
  • 0