Skocz do zawartości

Bezproblemowy AP z WDS

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
10 odpowiedzi w tym wątku

#1 tyu38

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 11 luty 2012 - 14:35

WItam.

Od dłuzszego czasu szukam modelu Access pointa, który spełniłby następujące warunki:

- duży zasieg i mocny sygnał,
- duża stabilność działania,
- funkcja WDS, oraz bezproblemowa praca w tym trybie czterech, może pieciu apekow ( oczywiście wszystkie o tym samym modelu)

Koszt pojedynczego AP do 1000 zl

Proszę o polecenie mi takiego sprzetu.
  • +
  • -
  • 0

#2 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 11 luty 2012 - 14:41

Jesteś pewien że chcesz mieć funkcję WPS gdy reaver grasuje ?

Polecam coś takiego: tp-link wr1043nd
  • +
  • -
  • 0

#3 tyu38

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 11 luty 2012 - 15:03

Hmmm... w zasadzie jak sie ktos wlamie to tragedia sie nie stanie. Aczkolwiek budynek ma stare grube mury, w kolo mase sieci, ktore sa bardziej łakomym kaskiem, do tego łacze nie cudowne.

Ten tp-link to ruter, a ja mialem na mysli "czysty" apek.

Ten post był edytowany przez tyu38 dnia: 11 luty 2012 - 15:05

• +
  • -
  • 0

#4 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 11 luty 2012 - 23:00

Z WDS na sprzęcie za 100 zł na bank nie będzie działał stabilnie, tym bardziej jeśli chcesz połączyć do 6 AP. Stosuje WDS na UBNT
a na zwykłych ruterach to nawet nie widziałem przeźroczystego mostu do 6 ap.
  • +
  • -
  • 0

#5 tyu38

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 12 luty 2012 - 13:15

Zobacz postInwigilator, o 11 luty 2012 - 23:00, powiedział:

Z WDS na sprzęcie za 100 zł na bank nie będzie działał stabilnie, tym bardziej jeśli chcesz połączyć do 6 AP. Stosuje WDS na UBNT
a na zwykłych ruterach to nawet nie widziałem przeźroczystego mostu do 6 ap.

Dlatego napisalem w pierwszym poscie ze moge przeznaczyc na pojedyncze urzadzenie nawet 1000 zl a nie 100zl...
Z tym polaczeniem 6 apekow to troche przesadzilem i zle ujalem, zalaczam grafik jak ja to dokladnie widze.

Załączone pliki

• +
  • -
  • 0

#6 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:

Napisany 12 luty 2012 - 14:21

Jakoś mało wnikliwie ostatnio czytam i nie dopatrzyłem że chodzi o 1000zł. Moim skromnym zdanie WDS z czterema AP tak się spoci, że praca na takiej sieci będzie pasmem problemów. Proponował bym ci spiąć kablem AP ( jeśli to możliwe ). Jeśli jednak upierasz się przy WDS, to możesz użyć np: http://www.cyberteam...coStation_M2_HP, jeśli udało by ci się zrobić szkielet kablem to http://www.interproj...e=UBNT-UNIFI-LR. Unifi to typowy access to zastosowań wew .ale potrzebuje kablowego szkieletu. Poczytaj o WDS żebyś nie był zaskoczony.
  • +
  • -
  • 0

#7 tyu38

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 12 luty 2012 - 14:54

No wlasnie zastanawiam sie nad kablami, ale to duzo roboty a wdsem by bylo latwiej... Zreszta siec, ktora naszkicowalem w rzeczywistosci istnieje, i kiedys byla na wds, potem ktos przerobil na repatery, tak ze tylko ap glowny na 2 pietrze rozglasza a restza na wspomnainych repaterach przekazuje dalej sygnal do kompow na pierwszym oraz drugim pietrze. Oparte to jest na starych dlinkach i od jakiegos czasu zaczyna wariowac. Dlatego mam za zadanie przerobic infrastrukture tak "aby bylo dobrze".
Zakladajac, ze przerobilbym ta ifrastrukture na kable i uzylbym Unifi to jak to sobie wyobrazasz? Tzn dac tylko jeden max dwa urzadzenia i kazdy w trybie normalnym ap nie powiazanym ze soba? Czy moze na kazdym pietrze? Kolejny aspekt to jak podlaczyc komputer po lanie? Bo widze ze Unifi maja tylko jeden port, a potrzebuje dwa: sygnalowy od switcha oraz do komputera.
Prosze o pomoc, bo wifi to nie moja dzialka, i nie ma w tym wielkeigo doswiadczenia.
  • +
  • -
  • 0

#8 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:

Napisany 12 luty 2012 - 19:59

Ustawiasz unifi jako access point, a komputery, i inne urządzenia dostają DHCP z głównego rutera. Każdy unifi musiał byś połączyć osobnym kablem, a komputery łączą się do nie go tylko bezprzewodowo. Lub rozwiązanie drugie, położenie kabla i kupno zwykłych ruterów ze switchem. Łączysz je jeden do drugiego na wszystkich wyłączając dhcp, ustawiasz to samo SSID i masz jedną sieć zarządzaną tylko, przez ruter z modemem podłączony do internetu.
  • +
  • -
  • 0

#9 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 924 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 13 luty 2012 - 01:41

Ja ogólnie przepraszam bo nie przeczytałem postu i napisałem odpowiedź do innego :) Bo tu nie ma mowy ani o WPS ani o reverze.

Ja bym zrezygnował z WDS, zastosował RB433AH + dwie karty wifi, mosty między sprzętami, jako szkielet i jeden centralny dhcp, routering itd.
MT działa bardzo stabilnie, jeżeli kupisz przyzwoite karty to sygnał też będzie przyzwoity i obejdzie się bez kabla.

Na dodatek na forum mamy niezłego speca od MT które chętnie pomoże w konfiguracji.
  • +
  • -
  • 0

#10 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 310 Postów:

Napisany 14 luty 2012 - 15:22

Zobacz postTommy, o 13 luty 2012 - 01:41, powiedział:

Ja ogólnie przepraszam bo nie przeczytałem postu i napisałem odpowiedź do innego :) Bo tu nie ma mowy ani o WPS ani o reverze.

Ja bym zrezygnował z WDS, zastosował RB433AH + dwie karty wifi, mosty między sprzętami, jako szkielet i jeden centralny dhcp, routering itd.
MT działa bardzo stabilnie, jeżeli kupisz przyzwoite karty to sygnał też będzie przyzwoity i obejdzie się bez kabla.

Na dodatek na forum mamy niezłego speca od MT które chętnie pomoże w konfiguracji.
Na MT się kolega zamiesza w konfiguracji. WDS na UBNT się sprawdzi, ale nie przy dużym obciążeniu sieci .
  • +
  • -
  • 0

#11 Mati86

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 36 Postów:

Napisany 01 marzec 2012 - 11:15

Zobacz posttyu38, o 11 luty 2012 - 14:35, powiedział:

WItam.

Od dłuzszego czasu szukam modelu Access pointa, który spełniłby następujące warunki:

- duży zasieg i mocny sygnał,
- duża stabilność działania,
- funkcja WDS, oraz bezproblemowa praca w tym trybie czterech, może pieciu apekow ( oczywiście wszystkie o tym samym modelu)

Koszt pojedynczego AP do 1000 zl

Proszę o polecenie mi takiego sprzetu.

Spory budżet.
  • +
  • -
  • 0