Skocz do zawartości

Mała sieć dla znajomych. Dobór sprzętu.

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
12 odpowiedzi w tym wątku

#1 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 06 luty 2012 - 18:23

Witam!

Posiadam łącze 10Mb/1Mb ADSL i chciałbym conieco udostępnić znajomym, bo nie mają mozliwości podpięcia stacjonarnego, a płacenie za radiówkę 50zł za 1Mb to zdzierstwo (niestety monopolista, bo mieszkam na wsi).

Mam wyskoki dom i wszystkie stacje będą mnie widziały bezpośrednio. Klienci nie są w jednym kierunku dlatego potrzebowałbym pokrycia 180 stopni.

klient 1: odległość ok. 50m - bezpośrednia widoczność
klient 2: odległość ok 200m - bezpośrednia widoczność
klient 3: odległość ok. 300m - bezpośrednia widoczność
klient 4. odległość ok. 400m - z widocznością są lekkie problemy

Priorytetem są klienci 1 i 3. Wszyscy są skupieni w prawie tym samym miejscu jedynie klient nr 1 po przeciwnej stronie (gdyby nie on to wystarczyłoby pokrycie max 40 stopni, nie wiem jak duże to ma znaczenie prz doborze anten ale wole napisać). Klient nr 2 będzie korzystał z tego łącza bardoz sporadycznie, a nr 4 to tak na przyszłość, gdyby się dało.

Mam jakąś starą antenę kierunkową, niestety nie radzi sobie ona z przekazaniem sygnału do klienta 3. Z routera tez nie jestem bardzo zadowolony, więc przy okazji mógłbym go zmienić.

Potrzebuję:

1) antena - chyba dookólna, ze względu na tego jednego klienta
2) router z ADSL (z N ?) posiadam obecnie Tp-Link i nie jestem z niego zadowolony. Najlepiej chyba Linksys, posiadałem kiedyś router tej firmy. Dało się do niego wgrać alternatywne oprogramowanie (dd-wrt) i jego mozliwości konfiguracji były niesamowite.

Co sądzicie o takich zestawach? http://allegro.pl/st...2081286799.html

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam.
  • +
  • -
  • 0

#2 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 07 luty 2012 - 15:55

Tego syfu z allegro to nawet nie powinieneś pokazywać. Z tego co piszesz to wszystkich " znajomych" masz w poronieniu 1000m więc wystarczy jeśli do swojego rutera dokupisz skromny patyczek horizon mini 9 dbi od IL . Odnośnie rutera to bym polemizował czy jest sens zmiany na linksysa bo z tego co się orientuje to linksys produkuje rutery adsl, ale bez zewnętrznego gniazda antenowego. Z doświadczenia wiem, że tp linki działają stabilnie i w tym przedziale cenowym są najlepsze, więc albo coś masz nie tak z ruterem albo z linią skoro nie jesteś z niego zadowolony. Jeśli masz sporo grosza, to proponował bym ci zakup anteny dookólnej, i buleta od UB, to wszystko podłączasz do rutera ADSL który już masz, ustawiasz bulet do pracy jaklo ruter ( żeby odciąć znajomych od głównego rutera), i masz zgrabną i wydajną mini stacje bazową.
  • +
  • -
  • 1

#3 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 18:31

Dzieki za odpowiedz. Ta antenka interline wyglada calkiem niezle.Skoro ma wystarczyc... chodzi oczywiscie o ta? http://www.ted.net.p...products_id=593

Jesli chodzi o router to nie wiem czy to jego wina czy wina łącza, ale srednio raz na tydzien, czasami co kilka dni przerywa mi neta i dopiero po kilku rebootach routera załapuje.

Nie bardzo rozumiem co to "bulet od UB". Nie bardzo rozumiem ta koncepcje odcinania znajomych od apka. Problem w nim jedynie jest taki ze nie da sie ustawic przepustowosci na konkretnych klientow.

Najwazniejsza rzecz: jaka koncowke ma ta antena? Ta standardowa co jest przy wiekszosci kart bezprzewodowych? Bo ten linksys wrt mial jakas wieksza.

Jesli to by wystarczylo to kabel juz mam, wystarczyloby antene zamowic i mozna szalec ;) Sry za tak banalne pytania ale w kwestii sprzetu jestem troche zielony.

Ten post był edytowany przez nobra1n dnia: 07 luty 2012 - 18:39

• +
  • -
  • 0

#4 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 19:11

Niestety taryfy i kolejkowanie dla poszczególnych klientów to już wyższa szkoła jazdy i nie da się tego zrobić na prostym sprzęcie za 150zł. Jeśli jednak chcesz ruter z możliwością przypisania pasma do danego IP to ten model ma wszystko łącznie z prostym Qos.

http://www.interproj...LINK-TD-W8950ND

Symulator tego routera : http://citymedia.pl/...8951ND/home.htm

Bullet :http://wisp.pl/index...biquiti-bullet2

Symulator :http://citymedia.pl/...ullet2/home.htm

Z buletem to jednak zły pomysł. Kolejny NAT skomplikował by sprawę, a jeśli nie zrozumiałeś o co mi chodzi, to z zarządzaniem nie dasz sobie rady. Najlepszym wyjściem jest kupienie TP linka i podłączenie zew. anteny dookolnej. http://wisp.pl/index...ne-horizon-midi

Edit: Przez nie dopatrzenie podałem ci demo do innego modelu. Sam się sugerowałem tym symulatorem dla tego stwierdziłem, że ruter ma Qos z kolejkowaniem po IP. Niestety ruter, do którego przez przypadek podałem ci demo też nie będzie odpowiedni bo nie ma modemu i odkręcanej anteny. Po głębszej analizie niestety nie znalazłem rutera z modemem adsl i zarządzaniem pasma. 743ND ma odpowiedni soft ale jest bez modemu. Link do dema poprawiłem.

Ten post był edytowany przez Inwigilator dnia: 08 luty 2012 - 00:50

• +
  • -
  • 1

#5 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 19:48

Router jest bajka. Wlasnie czegos takiego mi bylo trzeba. QoS w postaci przypisania uploadu i downloadu do konkretnego klienta spokojnie mi starczy.

Pozostala mi tlyko kwestia logistyczna. Bede musial przeniesc router na strych i dociagnac do niego zasilanie i przewod telefoniczny zeby nie ciagnac konkrentrykiem 10m.

Wielkie dzieki za pomoc w doborze sprzetu, w nastepnym tygodniu bede sie bral za konfiguracje.

Pozdrawiam.
  • +
  • -
  • 0

#6 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 20:36

Zobacz postnobra1n, o 07 luty 2012 - 19:48, powiedział:

Router jest bajka. Wlasnie czegos takiego mi bylo trzeba. QoS w postaci przypisania uploadu i downloadu do konkretnego klienta spokojnie mi starczy.

Pozostala mi tlyko kwestia logistyczna. Bede musial przeniesc router na strych i dociagnac do niego zasilanie i przewod telefoniczny zeby nie ciagnac konkrentrykiem 10m.

Wielkie dzieki za pomoc w doborze sprzetu, w nastepnym tygodniu bede sie bral za konfiguracje.

Pozdrawiam.

10m koncentryka to nie wiele, nie powinno być problemów. Jeśli ci pomogłem proszę kliknij odpowiedni przycisk :)
  • +
  • -
  • 1

#7 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 22:17

Jeszcze takie krotkie pytanko. W ofercie podales router
W8950ND a symulator jest modelu TL-WR740N

Maja one ten sam soft czy jak?

Ten post był edytowany przez nobra1n dnia: 07 luty 2012 - 22:18

• +
  • -
  • 0

#8 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 10 luty 2012 - 19:30

HAHHAA, kupilem w8950ND i tam nie ma tych potrzebnych opcji ;D Jest tlyko enable/disable qos
  • +
  • -
  • 0

#9 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 11 luty 2012 - 12:01

Zobacz postnobra1n, o 10 luty 2012 - 19:30, powiedział:

HAHHAA, kupilem w8950ND i tam nie ma tych potrzebnych opcji ;D Jest tlyko enable/disable qos

Po twoim pytaniu od razu edytowałem, i napisałem że to nie po prawny soft. Na stronie jednego ze sklepów ktoś przypisał nie prawidłowy symulator a ja się właśnie nim zasugerowałem. Na pocieszenie, nie ma rutera ads z kolejkowaniem po ip.
  • +
  • -
  • 0

#10 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 11 luty 2012 - 18:48

Czyli trzbba to bedzie inaczej zrobic. Kupie modem z ADSL (mozesz polecic jakis prosty, dobry model?) I podepne to niego jakis dobry router. Przetestuje wrt54g na dd-wrt, moze bedzie taka opcja. Jak nie to kupie jakis dobry router bez ADSL ktory bedzie posiadal ta funkcje.

Ten post był edytowany przez nobra1n dnia: 11 luty 2012 - 18:49

• +
  • -
  • 0

#11 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 11 luty 2012 - 23:14

Zobacz postnobra1n, o 11 luty 2012 - 18:48, powiedział:

Czyli trzbba to bedzie inaczej zrobic. Kupie modem z ADSL (mozesz polecic jakis prosty, dobry model?) I podepne to niego jakis dobry router. Przetestuje wrt54g na dd-wrt, moze bedzie taka opcja. Jak nie to kupie jakis dobry router bez ADSL ktory bedzie posiadal ta funkcje.

743ND według specyfikacji ma zarządzanie pasmem, albo kup sobie jakąś płytkę z mikrotikiem to będziesz miał pełną kontrolę nad siecią.
  • +
  • -
  • 0

#12 dare88

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 252 Postów:

Napisany 12 luty 2012 - 20:23

a jak mikrotik Cie przerasta to mam na zbyciu prosty menadzer pasma planet bm 500
  • +
  • -
  • 0

#13 nobra1n

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 13 luty 2012 - 12:29

znalazlem w domu modem dlink 320t i udalo sie go ustawic, mam tez linksysa wrt54gs z dd-wrt, ale nie widze tam opcji przypisania konkretnej predkosci dla ip, jedynie glowy upstream/downstream
  • +
  • -
  • 0