Ok mam routera firmy netgar i kilka innych routerów pracujących w sąsiedztwie. Zanim zmienię kanał na moim routerze sprawdzam kanały pracujących modemów w sąsiedztwie programem inSSIDER. Potem zmieniam mój kanał na wolny ale jeden z routerów pracujących w pobliżu wchodzi na mój kanał ponownie i robi to po upływie kilku minut. Moje pytanie jak mogę go zmusić do nie wchodzenia na mój kanał.
sąsiad zmienia kanał wifi na taki sam jak mój i to zawsze
Rozpoczęty przez robertjacek, 06-02-12, 15:16
3 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 06 luty 2012 - 15:16
Napisany 06 luty 2012 - 15:22
Niestety nie możesz go zmusić, bo pasmo jest uwolnione. Jeśli wiesz czyj to ruter, to poinformuj sąsiada, że sam sobie szkodzi.
Napisany 06 luty 2012 - 18:21
Ciekawe, że wchodzi po paru minutach:) Ja bym sparwdzil skanerem ip czy ktos nie jest podlaczony. Zmien i ukryj ssid. Jak jest opcja do zmien tez mac rutera i zobacz czy teraz wchodzi na twoj kanal.
Napisany 07 luty 2012 - 16:10
jaffa0000, o 06 luty 2012 - 18:21, powiedział:
Ciekawe, że wchodzi po paru minutach:) Ja bym sparwdzil skanerem ip czy ktos nie jest podlaczony. Zmien i ukryj ssid. Jak jest opcja do zmien tez mac rutera i zobacz czy teraz wchodzi na twoj kanal.
Zmian kanału na ten sam miała by sens tylko w tedy, kiedy intruz korzystał by z trybu repater, albo bridge. Sprawdź w dhcp klient czy nikt co się nie przykleił do sieci i dla pewności zrób to samo skanerem ip mac jak proponował kolega wyżej. Mniemam że masz siec zabezpieczoną hasłem WPA ?