Od czasu zmiany providera mam problem z laczeniem sie komorkami do mojej domowej sieci wifi (wczesniejszy provider mial inny DNS), Problem z netem na komorce pojawia sie wtedy kiedy moj DHCP wyslal jej zle dane - najczesciej jest to zly adres DNSa (wczesniejszego operatora, zamiast nowego), tak samo problematyczne IP przydzielane jest nagle od numeru 192.168.1.180 w gore, zamiast duzo nizszego, reszta urzadzen u mnie ma np. 192.168.1.15 lub wiecej do 20 gora. Relogowanie sie do sieci wifi, restarty routerow i AP nic nie daja. Czasami jednak nagle DHCP przydzieli dobry dns i niski numer IP i wszystko chodzi. Nie moge sie polapac czemu tak sie dzieje, czy ktos moglby w tym pomoc? Dodam ze problem wystepuje na obu routerach na ktorych rozglaszam sieci wifi (w sumie mam w domu dwie, na pietro i parter).
Ponizej opisze jakie mam urzadzenia i jak skonfigurowane:
1. Mikrotik RB411 na sofcie v5.7 (urzadzenie, na dachu domu, wbudowane do anteny, ktora lacze sie do radiowki mojego ISP), wlaczone w nim DHCP z takimi danymi:
Adress: 192.168.1.0/24
Gateway: 192.168.1.1 (to tez adres tego urzadzenia od strony LAN)
DNS Servers: 195.x.x.x (zaixowalem, konkretny numer nieistotny)
2. Router wifi TP-Link TL-WR1043ND, podlaczony do nr.1 poprzez port LAN (WAN nie uzywam), czyli w zasadzie uzywam go tylko jako switcha, oraz AP dla wifi (dhcp wylaczone na nim). Rozglasza SSID: Dom1. Adres LAN 192.168.1.2, Maska 255.255.255.0, Brama 192.168.1.1
3. Router Linksys WAG200G, podpiety do nr.2 od strony LAN. Adres LAN 192.168.1.2. Maska 255.255.255.0, Brama 192.168.1.1. Rozglasza SSID: Dom2, DHCP na nim rowniez wylaczone.
I tak to w sumie jest zrobione. Normalnie w logach mikrotika, po winboxie widze jak przydziela DHCP te normalne niskie numery IP, wtedy wszystko chodzi ladnie, ale czasami jak przydzieli ten adres ze 180 na koncu, i zly DNS to nie ma po nim sladu w logach, jakby inne urzadzenie dawalo te adresy a nie mikrotik.
Prosze rowniez o opinie, czy takie podlaczenie wszystkiego jest dobre, czy raczej powinienem np. moj router nr. 2 podlaczyc po WANie do Mirkotika? Nie robilem tego tylko z tego powodu ze chcialem aby mikrotik wszystkim sterowal, a nie jakis tani router tplinka.
Ten post był edytowany przez Nodo dnia: 06 luty 2012 - 10:44