Skocz do zawartości

Urwana nakrętna w kablu od anteny

7 odpowiedzi w tym wątku

#1 path

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 06 luty 2012 - 00:52

Patrząc na mój wcześnijszy temat, widzę że są tu ludzie mający pojęcie ;) Mam nadzieję że znów mnie ktoś dopomoże.

Mam następujący problem, wygrzebałem z czeluści mojej piwnicy antenę Baba-Yagi, niestety jak się okazuje z urwaną nakrętką przy żeńskiej końcówce. Nie ma tej 'nakrętki' którą wkręca się na gwint w routerach/ap/ etc. Po prostu sam kabel z którego wystaje cienka końcóweczka żeńska, nieuszkodzona. Próbowałem zdziałać tak by wetknąć ją na tą męskąkońcówkę w AP i żeby był styk, jednak coś nie działa. Kabel jest cały, tak samo mocowanie kabla przy antenie. Antena też cała, a nie działa...

Mogłoby się wydawać że ta końcówka żeńska od anteny jest przetrącona, ale jest w góle nienaruszoa. Prolemy ze strony AP wykluczyłem bo działa na innej antenie.

Jakieś pomysły ? Chętnie bym wymienił cały ten kabel RP-SMA ale niestety widzę że całe to ustrojstwo jest cholernie dobrze przylutowane do anteny i nie ma mowy żebym z tym się bawił. Więc pytanie brzmi, czy problem może tkwić w braku tej nakrętki ? (w sumie to głupie, bo sam zapewniłem styk dociskając kabel do AP), ale może o czymś nie wiem). Jeśli problm może tu leżeć to czy da się jakoś dokupić tą "nakrętkę" ?

Troszkę poczytałem tematów na forum i dało mi to trochę do myślenia. Może jednak ten kabel jest walnięty i prąd nie płynie do anteny ? Jak mogę sprawdzić domowym sposobem czy antena jest "pod prądem", nie mam niestety miernika. Językiem chyba nie sprawdzę, ale może Wy znacie jakieś sprytne metody ?

Ten post był edytowany przez path dnia: 06 luty 2012 - 01:10

• +
  • -
  • 0

#2 ciasteczkowypotwor

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 94 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 10:08

Językiem nie sprawdzisz, ani multimetrem.
Jedyne co możesz sprawdzić, to czy kabel ma przejście, ale do tego musisz go odlutować od anteny.
  • +
  • -
  • 1

#3 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 07 luty 2012 - 12:28

Samej nakrętki nie da się kupić, w większości RP-SMA nie da się jej nawet zdjąć. Jedyne co możesz zrobić to kupić nową i odszukać kogoś kto ci ją zaprawi.
  • +
  • -
  • 1

#4 path

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 12:51

Zobacz postTommy, o 07 luty 2012 - 12:28, powiedział:

Samej nakrętki nie da się kupić, w większości RP-SMA nie da się jej nawet zdjąć. Jedyne co możesz zrobić to kupić nową i odszukać kogoś kto ci ją zaprawi.

Hmmm... a co może być nie tak, jeśli nawet po dociśnięciu tej końcówki żeńskiej anteny do AP, nadal nie działa ? Trochę głupie pytanie, ale po prostu nie wiem jak zweryfikować czy antena jest padnięta czy nie...
  • +
  • -
  • 0

#5 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 07 luty 2012 - 20:32

Zobacz postpath, o 07 luty 2012 - 12:51, powiedział:

Hmmm... a co może być nie tak, jeśli nawet po dociśnięciu tej końcówki żeńskiej anteny do AP, nadal nie działa ? Trochę głupie pytanie, ale po prostu nie wiem jak zweryfikować czy antena jest padnięta czy nie...

Jak nie masz nakrętki na końcówce to jak ma ci złapać masę ? Kup sobie nowy wtyk i odezwij się na forum to ci podpowiem jak go zarobić bez zaciskarki. Oczywiście musisz mieć lutownicę.
  • +
  • -
  • 1

#6 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 09 luty 2012 - 18:43

Ostatni raz jak mi poszło sprzęgiełko w zaciskarce to kable zaprawiałem obejmą termo kurczliwą i plastikowym zaciskiem, a jaki ty masz sposób ? :)
  • +
  • -
  • 0

#7 ciasteczkowypotwor

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 94 Postów:

Napisany 10 luty 2012 - 13:25

Zobacz postTommy, o 09 luty 2012 - 18:43, powiedział:

Ostatni raz jak mi poszło sprzęgiełko w zaciskarce to kable zaprawiałem obejmą termo kurczliwą i plastikowym zaciskiem, a jaki ty masz sposób ? :)

Spadłem z krzesła. Tak na pewno jest to prawidłowe rozwiązanie. Rurka termokurczliwa. Chyba lepiej by było ściskać zaciskarkę czymś innym.

Ten post był edytowany przez ciasteczkowypotwor dnia: 10 luty 2012 - 13:27

• +
  • -
  • 0

#8 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 10 luty 2012 - 13:34

Zobacz postciasteczkowypotwor, o 10 luty 2012 - 13:25, powiedział:

Spadłem z krzesła. Tak na pewno jest to prawidłowe rozwiązanie. Rurka termokurczliwa. Chyba lepiej by było ściskać zaciskarkę czymś innym.

Wiadomo, że to uryna, ale w sytuacjach podbramkowych, rurka termokurczliwa, to nie zły sposób. Raz to stosowałem, bo zabrakło mi wtyczek, a tulejka mocno się po gięła przy ściąganiu z innego kabla.

Ten post był edytowany przez Inwigilator dnia: 10 luty 2012 - 13:35

• +
  • -
  • 0