Witam,
Chciałbym zamieć router ze starej technologii G na N i tutaj się rodzi pytanie. Czy opłaca się dorzucać 100-200zł i kupić router z obsługą 5Ghz? I czy obsłudze urządzeń na częstotliwości 5 ,będzie równocześnie wysyła sygnał na 2,4Ghz?
Router będzie miał zastosowanie w domu , internet ok.30Mb's ,mam zamiar udostępniać pliki w sieci (przesyłać między użytkownikami), wszystkie urządzenia w domu obsługują 5Ghz oprócz jednego iPhona.
Sygnał wokół jest "trochę" zapchany do przynajmniej 13 kanału.
5Ghz router - czy się opłaca?
Rozpoczęty przez Christopher, 05-02-12, 10:26
5 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 05 luty 2012 - 10:26
Napisany 06 luty 2012 - 15:36
W domu z reguły 2,4 się stosuje bo mam lepszą przenikalność, dalszej części postu nie kumam.
Napisany 06 luty 2012 - 15:50
Chodziło mi tylko czy warto inwestować w 5Ghz.
Ale dzięki za zdanie.
Ale dzięki za zdanie.
Napisany 07 luty 2012 - 12:32
Twoje ściany tyle pochłoną że sygnał z zewnątrz nie ma za bardzo znaczenia, a więc moje zdanie jest że nie opłaca się inwestować w 5GHz ponieważ, ta częstotliwość nie sprawdza się z budynkach. Ja mam linksys-a z 5ghz i 2.4ghz i w domu 5ghz działa fatalnie, dużo gorzej niż 2.4. Nie wiem czy to nie wina router-a ale nie będę tego sprawdzał bo ja stosuje 5ghz tylko na zewnątrz budynków.
Polska wersja BackTrack + Pyrit + CAL++ + Reaver WPS
UWAGA! UWAGA! Tak karty WN422Gv2.0 oraz WN722N zmieniają MAC na sterowniku który dostarcza Atheros (AR9271)! Sterownik jest automatycznie pobierany przez Windows 7! Należy odinstalować sterownik firmy TP-Link. Atheros Wireless Utility nie działa na Windows 7!
UWAGA! UWAGA! Tak karty WN422Gv2.0 oraz WN722N zmieniają MAC na sterowniku który dostarcza Atheros (AR9271)! Sterownik jest automatycznie pobierany przez Windows 7! Należy odinstalować sterownik firmy TP-Link. Atheros Wireless Utility nie działa na Windows 7!
Napisany 07 luty 2012 - 14:11
Zaopatrz się w jakiegoś zwykłego TP linka w N i do twoich zastosowań w zupełności wystarczy. Tak jak tommy stosowałem ruter dualny, ale nie byłem z niego zadowolony, bo przy większym ruchu potrafił się mocno zatkać i ping był nie do przyjęcia. Ruter wylądował w domku letniskowym gdzie 5 GHz obsługuje bridge a 2,4 ap z 2 komputerami daje sobie jeszcze radę. Wracając do ruterów w N, sam ich nie stosuje, ale sporo zamontowałem w u klientów, i osoby które często 'przelewają" coś miedzy komputerami bardzo je sobie chwalą ( mniej zadowoleni są ich sąsiedzi bo ruter sypie po całym paśmie
). Oczywiście stwierdzenia, że maksymalny transfer sięga 300 Mbps są ostro przesadzone.
Napisany 07 luty 2012 - 16:26
Wielkie dzięki za rady. Faktycznie - zainwestuje w dobry router w 2,4. Jeszcze raz dzięki za info.