Skocz do zawartości

5Ghz router - czy się opłaca?

5 odpowiedzi w tym wątku

#1 Christopher

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 05 luty 2012 - 10:26

Witam,
Chciałbym zamieć router ze starej technologii G na N i tutaj się rodzi pytanie. Czy opłaca się dorzucać 100-200zł i kupić router z obsługą 5Ghz? I czy obsłudze urządzeń na częstotliwości 5 ,będzie równocześnie wysyła sygnał na 2,4Ghz?
Router będzie miał zastosowanie w domu , internet ok.30Mb's ,mam zamiar udostępniać pliki w sieci (przesyłać między użytkownikami), wszystkie urządzenia w domu obsługują 5Ghz oprócz jednego iPhona.
Sygnał wokół jest "trochę" zapchany do przynajmniej 13 kanału.
  • +
  • -
  • 0

#2 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 06 luty 2012 - 15:36

W domu z reguły 2,4 się stosuje bo mam lepszą przenikalność, dalszej części postu nie kumam.
  • +
  • -
  • 1

#3 Christopher

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 06 luty 2012 - 15:50

Chodziło mi tylko czy warto inwestować w 5Ghz.

Ale dzięki za zdanie.
  • +
  • -
  • 0

#4 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 07 luty 2012 - 12:32

Twoje ściany tyle pochłoną że sygnał z zewnątrz nie ma za bardzo znaczenia, a więc moje zdanie jest że nie opłaca się inwestować w 5GHz ponieważ, ta częstotliwość nie sprawdza się z budynkach. Ja mam linksys-a z 5ghz i 2.4ghz i w domu 5ghz działa fatalnie, dużo gorzej niż 2.4. Nie wiem czy to nie wina router-a ale nie będę tego sprawdzał bo ja stosuje 5ghz tylko na zewnątrz budynków.
  • +
  • -
  • 2

#5 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 07 luty 2012 - 14:11

Zaopatrz się w jakiegoś zwykłego TP linka w N i do twoich zastosowań w zupełności wystarczy. Tak jak tommy stosowałem ruter dualny, ale nie byłem z niego zadowolony, bo przy większym ruchu potrafił się mocno zatkać i ping był nie do przyjęcia. Ruter wylądował w domku letniskowym gdzie 5 GHz obsługuje bridge a 2,4 ap z 2 komputerami daje sobie jeszcze radę. Wracając do ruterów w N, sam ich nie stosuje, ale sporo zamontowałem w u klientów, i osoby które często 'przelewają" coś miedzy komputerami bardzo je sobie chwalą ( mniej zadowoleni są ich sąsiedzi bo ruter sypie po całym paśmie :) ). Oczywiście stwierdzenia, że maksymalny transfer sięga 300 Mbps są ostro przesadzone.
  • +
  • -
  • 1

#6 Christopher

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 5 Postów:

Napisany 07 luty 2012 - 16:26

Wielkie dzięki za rady. Faktycznie - zainwestuje w dobry router w 2,4. Jeszcze raz dzięki za info.
  • +
  • -
  • 0