Temat pośrednio kwalifikujący się pod ten dział a nawet pod to forum, ale chwytam sie wszystkiego bo jak mi się problemu nie uda rozwiązać to znaczy że wtopiłem 120 zł :/ Błogosławiony ten, komu uda mi się pomóc.
Sytuacja jest taka:
Kupiłem niedawno router TP LINK WR841N. Mam neostradę która idzie kabelkiem rj11 ze ściany do modemu adsl ZTE, wtyczka tak samo rj11. Do tej pory od modemu odchodził zwykły kabel ethernet do komputera, ale zaszła potrzeba na założenie sieci wifi, więc kupiłem ww router. Niestety myślałem że wejście do modemu adsl będzie obojętne dla routera, który przecież połączony jest ethernetem. A jednak nie, router ten obsługuje tylko rj45, co wyczytalem dopiero w instrukcji na cd po wielu nieprzyjemnych perypetiach. Dlatego moje pytanie jest proste- czy da się coś zrobić.
Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi, dla uproszczenia przedstawię schemat opisujący sytuację gdy obecnie próbuję konfigurować router:
rj11>router adsl ZTE>Ethernet>gniazdko WAN w routerze
Jest szansa żeby jakoś to uratować?
Jak odpowiedzi będą na nie to traktujcie ten router jako 'na sprzedaż' ;]
@@@@@ problem rozwiązany i z tego miejsca ponowne podziękowania dla towarzysza Husarza z thesettlersonline.pl - jak tu kiedyś trafisz w odmętach internetu - jeszcze raz Ci dziekuje
dla potomnych ktorzy tu trafią szukając odpowiedzi na podobne zagadnienie (często tak miałem a tematy były bez odpowiedzi) - jeżeli modem adsl który macie jest od ZTE to po prostu włączcie szybką instalacje i zamiast PPPOA wybierzcie BRIDGE, enkaspulacje NIE VC/MUX tylko TĄ DRUGĄ, i dalej wszystko normalnie- potem podłączcie router, skonfigurujcie go przez instaler z dołączonej płytki i finito.
pzdr
Ten post był edytowany przez Moha dnia: 02 luty 2012 - 21:28