Skocz do zawartości

Rozbudowa istniejącej infrastruktury sieciowej - proszę o pomoc.

1 odpowiedzi w tym wątku

#1 lodakowa

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 02 luty 2012 - 13:25

Witam

Postanowiłem stworzyć sieć na nowo, bo trochę szwankuje i brakuje w niej podziału łącza:

Dodaj obrazek

Opis
*ISP - 6 Mb, zmienne IP
*Modem ADSL COMBO ZTE ZXDSL 831ALL
*Asus RT-N16 jako główny AP na Tomato (modyfikacja by Shibby), rozdziela on sygnał do innych APC
*APC - najróżniejsze, przeważnie TP linki

Niestety nie działa to jak należy... rodzi mi się parę pytań.
1) Zamierzam użyć modemu ADSL jako mostu pomiędzy ISP a RT-N16 (głównym AP)
2) Zobaczcie na rysunek... niektórzy chcą mieć sieć rozprowadzoną po domu przez kolejny AP.
Do tej pory robiłem to tak: Główny AP -> APC -> AP. LAN i WAN muszą mieć inny pulą adresów IP w innym przypadku APC wypluowa błąd i w sumie ma rację - trochę mnie nie pokoi tak dużo adresów IP, może jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
3) Zamierzam wszystko ładnie poopisywać i ustawić skryptem Robsona przepustowość. Rozumiem, że mam ją ustawiać dla każdego APC, a to co podłączy sobie użytkownik w domu to już jego problem (czy będzie miał 5 tel komórkowych i 4 laptopy to już jego sprawa). Jak przydzielać przepustowość - po IP czy MAC?
4) Czy powinienem jeszcze o czymś pamiętać.
5) Załóżmy że odwiedzi mnie ktoś znajmy i przyniesie swój laptop... jak dla takiego gościa mam skonfigurować skrypt?...
6) O czym jeszcze powinienem pamiętać.
  • +
  • -
  • 0

#2 baq

Wtajemniczony

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 121 Postów:

Napisany 02 luty 2012 - 15:56

Osobiście zrobił bym to w ten sposób:
Na Tomato WLAN Access Listę z powpisywanymi adresami MAC klientów ( czyli MACki APC/sklonowane z PC ), chyba że zabezpieczenie przed dołączeniem się 'niespodziewanego gościa' nie ma znaczenia.
DHCP ze statycznie wpisanymi MACkami klientów - tu uwaga - maskowanie MAC Apeków nie ma wpływu na DHCP, MAC przypisany do IP musi być tej maszyny z którą jest komunikacja na warstwie sieciowej.

Klienci mieli by do dyspozycji jeden adres MAC, i jeśli chcieli by podłączyć więcej komputerów to można maskować MAC na APeku i wykorzystać AP z WISP lub dołożyć router.

Przydział pasma można po IP, jeśli MACki są powiązane w tabeli statycznego DHCP.
  • +
  • -
  • 0