Skocz do zawartości

WN551G+ATK 14.5db pytanie.

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
12 odpowiedzi w tym wątku

#1 natecowl

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 33 Postów:

Napisany 02 luty 2012 - 02:44

Witam. Mam pytanie na temat w/w zestawu.
Karta to TP-Link WN551G pod PCI
Antena taka
http://allegro.pl/an...2085580983.html
z tym że długość kabla H155 30om to 5 mterów.
I teraz moje pytanie jak coś takiego jeszcze wzmocnić?
Mam kilka sieci nie zabezpieczonych w okolicy ale mimo że krece na okręta tam i spowrotem to w airodumpie słabo :/ -90 lub -80 przez co średnio to funkcjonuje mimo iż ma w miare czystą trase. Antena usytuowana jest na wysokości od ziemi jakieś 2,5m i czy jeżeli ją dam wyżej to się poprawi? Pytam żeby nie kombinować specjalnie jakiś maszt. Właściwie taka antena może działać do jakich odległości i zarazem idzie jakimś programem faktycznie sprawdzić jej zysk? I czy ten Tp-Link można jakoś podkręcić?
  • +
  • -
  • 0

#2 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 02 luty 2012 - 11:27

W pierwszej kolejności pobierz program inSSID ( ,film demonstrcyjny ) ,to bardzo dobry program idealnie sprawdza się, gdy trzeba "na mierzyć" źródło sygnału. Odnośnie pytania o zysk anteny, to jest on praktycznie taki sam jak podaje producent, to dobra sprawdzona konstrukcja dipola, sam używam takiej jako zestaw pomiarowy z kartą tp linka 422G, z 3 metrami h155. Jej skuteczny "zasięg" to około 2km, wszystko zależy od indywidualnych warunków ( przeszkód i zaszumienia). Większość kart posiada zmianę parametru - long and short , long only (krótkie, długie ), możesz to zmieniać przez menadżer urządzeń, karty sieciowe ( wybierasz tą którą używasz ), i w zakładce zaawansowane możesz dokonać zmiany. Kiedy ustawiasz antenę zmieniaj też polaryzację (pion - poziom).
  • +
  • -
  • 0

#3 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 02 luty 2012 - 13:01

Dużo lepszy jest stary netsumbler ponieważ potrafi się skupić na jednym źródle sygnału a na dodatek częstotliwość odświeżania była większa.

Inne ciekawe programy pomagające ustawić to np. wavemon albo antalig

Domyślnie dla technologii G preambuła jest zawsze long, każda karta na układzie firmy Atheros niżej 70dbm sama przerzuca się na long, nawet jeżeli ma ustawione short and long, więc to totalnie nie ma znaczenia. Dużo lepszym pomysłem jest ograniczyć rate do 1Mbit-a np. w programie Atheros Wireless Utility.
  • +
  • -
  • 0

#4 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 02 luty 2012 - 14:09

Zobacz postTommy, o 02 luty 2012 - 13:01, powiedział:

Dużo lepszy jest stary netsumbler ponieważ potrafi się skupić na jednym źródle sygnału a na dodatek częstotliwość odświeżania była większa.

Inne ciekawe programy pomagające ustawić to np. wavemon albo antalig

Domyślnie dla technologii G preambuła jest zawsze long, każda karta na układzie firmy Atheros niżej 70dbm sama przerzuca się na long, nawet jeżeli ma ustawione short and long, więc to totalnie nie ma znaczenia. Dużo lepszym pomysłem jest ograniczyć rate do 1Mbit-a np. w programie Atheros Wireless Utility.

inSSID jest bardziej przejrzysty, i posiada wszystkie możliwości w/w programów, łącznie z skanowanie co 1 s :) Z przełączanie preambuły nie jest tak jak piszesz, bo przerabiałem to na kilku popularnych kartach. Zapomniałeś dodać, że Atheros Wireless Utility działa tylko przy Windows XP.
  • +
  • -
  • 0

#5 natecowl

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 33 Postów:

Napisany 02 luty 2012 - 16:05

Więc tak dziękuje za zainteresowanie:) Sprawa wygląda tak że owszem i Network Stumbler mam i inSSider-a programy się spisują świetnie. Natomiast powiedzcie mi teraz jaki jest minimalna siła żeby połączyło mnie z siecią? Mama kilka sieci które mają hasła WEP ale zasięg w przedziale tak jak na zdjęciu
http://imageshack.us/f/710/sieci.jpg/

Jaka jest minimalna siła do połączenia?
Aha i Panowie tak jak napisałem czy nie lepiej byłoby mi wrzucić antene wyżej?
Skanuje pod win xp oczywiście co widać:)

Natomiast zainstalowałem również Atheros Wireless Utility lecz on nie skanuje mi sieci, a moc karty pokazuje 63mw jest opcja to podnieść?

Ten post był edytowany przez el_pollaco dnia: 02 luty 2012 - 16:10

• +
  • -
  • 0

#6 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 03 luty 2012 - 10:32

Minimalna wartość sygnału dla połączenia to około -76 dB.
  • +
  • -
  • 0

#7 natecowl

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 33 Postów:

Napisany 03 luty 2012 - 14:25

Inwigilator ale wiesz co powiedz mi jeszcze bo mam watpliwosci co do sprawnosci tej karty bo mam 2 karte D-link Dwl-520+ i w sumie ona mi moc tych samych sieci na poziomie -50dbm :/ I teraz nie wiem czy ta pierwsza nie jest walnięta pomimo iż działa. Lecz jakiej bym nie wybrał sieci do połączenia to i tak nie łączy:/ Tzn że DWL mnie oszukuje na czułośći?

Ten post był edytowany przez el_pollaco dnia: 03 luty 2012 - 14:25

• +
  • -
  • 0

#8 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 03 luty 2012 - 15:42

Zobacz postel_pollaco, o 03 luty 2012 - 14:25, powiedział:

Inwigilator ale wiesz co powiedz mi jeszcze bo mam watpliwosci co do sprawnosci tej karty bo mam 2 karte D-link Dwl-520+ i w sumie ona mi moc tych samych sieci na poziomie -50dbm :/ I teraz nie wiem czy ta pierwsza nie jest walnięta pomimo iż działa. Lecz jakiej bym nie wybrał sieci do połączenia to i tak nie łączy:/ Tzn że DWL mnie oszukuje na czułośći?

Czasami jest tak że sygnał jest bardzo mocny, lecz jego charakterystyka jest zmienna, dobrze to widać na wykresie w inssid jeśli ustawimy skanowanie co 1 s i włączymy wykres graficzny sygnału w czasie. Mówiąc mało wnikliwie sygnał jest "przerywany" ("faluje") raz jest nap -50, po 1 s spada do -80 1 s i wraca do - 50, i tak na zmianę,to wskazuje że sygnał pochodzi z bardzo bliskiej odległości, lecz z odbicia ( trzeba pokręcić anteną :) ) Sieci do których się łączysz są niezabezpieczone i działają w trybie infrastrukture ?
  • +
  • -
  • 0

#9 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Postów:

Napisany 03 luty 2012 - 23:22

antalig bardzo ładnie wyświetla sygnał chwilowy uśredniony, dodatkowo najniższy i najwyższy w przedziale, rysuje tekstowy wykres oraz ma interwał 10ms.
Te same możliwości ma wavemon, który dodatkowo pokazuje szum oraz właśnie to o czym kolega piszę, czyli nieliniowość sygnału.

Programy są darmowe, dostępne w 99% systemów linux.

Apropo D-link-ów to już był temat, w którym kilka osób pisało o 520+ i o tym że dlink lubi robić tak żę karta pokazuje lepszy sygnał niż faktycznie jest. Ja tego potwierdzić nie mogę bo nie mam ani jedenj karty dlink-a.
  • +
  • -
  • 0

#10 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 04 luty 2012 - 00:55

Zobacz postTommy, o 03 luty 2012 - 23:22, powiedział:

antalig bardzo ładnie wyświetla sygnał chwilowy uśredniony, dodatkowo najniższy i najwyższy w przedziale, rysuje tekstowy wykres oraz ma interwał 10ms.
Te same możliwości ma wavemon, który dodatkowo pokazuje szum oraz właśnie to o czym kolega piszę, czyli nieliniowość sygnału.

Programy są darmowe, dostępne w 99% systemów linux.

Apropo D-link-ów to już był temat, w którym kilka osób pisało o 520+ i o tym że dlink lubi robić tak żę karta pokazuje lepszy sygnał niż faktycznie jest. Ja tego potwierdzić nie mogę bo nie mam ani jedenj karty dlink-a.

Tommy, może znasz jakiś program który określa noise floor na 2,4 pod windows ?
  • +
  • -
  • 0

#11 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Postów:

Napisany 04 luty 2012 - 02:30

Zobacz postInwigilator, o 04 luty 2012 - 00:55, powiedział:

Tommy, może znasz jakiś program który określa noise floor na 2,4 pod windows ?
Znam kilka ale część z nich albo wymaga sprzętu albo jest płatna:
AirMagnet Wifi Analyzer
Wi-Spy Chanalizer Pro
Ekahau DBx Pro Spectrum Analyzer <- posiadam jedną sztuke, przypadkiem kupiłem tanio na ebay
OmniPeek Analyzer WiFi

za friko tylko NetStumbler na Windows XP ale musisz mieć jedną z kart poniżej:
Intel 2100 Pro A/B/G (miniPCI)
Orinoco Gold (11Mbit)
Atmel AT76C503-6/AR (miniPCI)
oraz wiele kart na Prism54

Jest jeszcze jeden programik, nie pamiętam nazwy ale pokazuje okrągły diagram i sieci w postaci kropek, współpracuje z wszystkimi wymienonymi kartami.
  • +
  • -
  • 0

#12 Inwigilator

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 307 Postów:

Napisany 05 luty 2012 - 19:27

Zobacz postTommy, o 04 luty 2012 - 02:30, powiedział:

Znam kilka ale część z nich albo wymaga sprzętu albo jest płatna:
AirMagnet Wifi Analyzer
Wi-Spy Chanalizer Pro
Ekahau DBx Pro Spectrum Analyzer <- posiadam jedną sztuke, przypadkiem kupiłem tanio na ebay
OmniPeek Analyzer WiFi

za friko tylko NetStumbler na Windows XP ale musisz mieć jedną z kart poniżej:
Intel 2100 Pro A/B/G (miniPCI)
Orinoco Gold (11Mbit)
Atmel AT76C503-6/AR (miniPCI)
oraz wiele kart na Prism54

Jest jeszcze jeden programik, nie pamiętam nazwy ale pokazuje okrągły diagram i sieci w postaci kropek, współpracuje z wszystkimi wymienonymi kartami.

Ok, dzięki bardzo za info.
  • +
  • -
  • 0

#13 natecowl

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 33 Postów:

Napisany 05 luty 2012 - 20:18

Witam, dzięki za odpowiedź. Ja nie miałem dostępu do neta dlatego nie dałem rady odpisać.

Więc tak, owszem sprawdzałem charakterystyke sygnały lecz nie jest iż jest np -50 i -70 tylko odwrotnie czyli -70 i skacze na -85, czyli rozumiem że zasięg jest daleko od AP.

Natomiast sieci które mam jak na obrazku to faktycznie Infrastuktura.

Tommy tak jak polecałeś Wavemona to ściągłem i zaistalowałem na swoim BT 5 i muszę przyznać iż faktycznie się sprawdza, dobry program. Tak jak mówiłeś D-Link robi mnie w bambuko bo pokazuje to co jak na załączonym zdjęciu lecz z siłą lepszą średnio o jakieś 20db, musze się tego pozbyćbo nawet jako AP pod Win mi nie idzie gdy chce udostępnić neta w domu np przy pomocy Connetify.

Panowie teraz już chyba ostatnie pytanie w tym temacie...

Czy tak jak na zdjęciu ze skanowania sieci post wyżej, jest szansa jakoś wycisnąć żeby ten zasięg był lepszy? A nie że mam raptem 2-3 sieci realnie w zasięgu z -70db ? Już dałem antenę na wysokość 3.5m i dalej prawie to samo. Może kabel skrócić z 5m na np 3m ile mogło by dodać db (kabel H155 30om) ?

Aha i jeszcze jedno w sterownikach do tej mojej karty ustawie gdzieś polaryzacje?

Ten post był edytowany przez el_pollaco dnia: 05 luty 2012 - 20:23

• +
  • -
  • 0