Skocz do zawartości

Pomoc w doborze anteny.

14 odpowiedzi w tym wątku

#1 krzyszf

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 27 styczeń 2012 - 22:36

Witam. Mam sygnał hot-spota na balkonie mojego domu (spawdziłem na laptopie), lecz chciałbym móc korzystać z niego w domu na komputerze stacjonarnym. Czy zakup dodatkowej anteny (jeśli tak to jakiej) wystarczy? Czy jest możliwość , aby uzyskać sygnał piętro niżej (podłoga drewniana)? Zakupiłem kartę Tp-Link TL-WN551G, lecz nie wykrywa mi hot spota.
Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam
  • +
  • -
  • 0

#2 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 28 styczeń 2012 - 12:48

Jeżeli widzisz nadajnik to kupujesz panel 10-16 dBi od Netus-a, ustawiasz w cel i gotowe.
Jeżeli nie wiesz gdzie jest nadajnik to trudno coś stwierdzić, może zewnętrzna omni w okolicy 10dbi pomoże...
  • +
  • -
  • 0

#3 krzyszf

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 28 styczeń 2012 - 14:08

Niestety nie wie, gdzie jest nadajnik. Chodzi mi o możliwość odbioru internetu o ok.2 m dalej niż jest. Sygnał w laptopie urywa mi się o właśnie taką odległość od PC. Czy sama antena nie rozwiązałaby tego problemu(np.TP-LINK-2408CL)? Najlepiej , gdybym mógł odbierać sygnał piętro niżej, ale to już chyba trudniejsza sprawa.
  • +
  • -
  • 0

#4 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:

Napisany 28 styczeń 2012 - 16:08

2m dalej na TP-Link-u uda ci się złapać sygnał ale połączenie będzie niestabilne, kup sobie zewnętrzną anteną omni np. Interline lub Horizon w okolicy 8dbi ale nie większą. Zadziała na 100%.
  • +
  • -
  • 0

#5 Inwigilator

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 70 Postów:
  • Zainteresowania:teleinformatyka, politologia.

Napisany 29 styczeń 2012 - 13:35

Zobacz postTommy, o 28 styczeń 2012 - 16:08, powiedział:

2m dalej na TP-Link-u uda ci się złapać sygnał ale połączenie będzie niestabilne, kup sobie zewnętrzną anteną omni np. Interline lub Horizon w okolicy 8dbi ale nie większą. Zadziała na 100%.

Czy ja dobrze rozumiem, że proponujesz koledze do odbioru sygnału antenę do okólną ?
  • +
  • -
  • 0

#6 krzyszf

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 16:27

Czy z takiej anteny będę mógł pociągnąć sygnał piętro niżej ? Ustawiłem PC jak najbliżej ściany od balkonu i pokazuje mi sieć z siłą 2dB. Na laptopie pokazuje mi dwie kreski i internet działa stabilnie.
  • +
  • -
  • 0

#7 Inwigilator

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 70 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 19:11

Zobacz postkrzyszf, o 29 styczeń 2012 - 16:27, powiedział:

Czy z takiej anteny będę mógł pociągnąć sygnał piętro niżej ? Ustawiłem PC jak najbliżej ściany od balkonu i pokazuje mi sieć z siłą 2dB. Na laptopie pokazuje mi dwie kreski i internet działa stabilnie.

Jeśli ma to być link nisko budżetowy, to zaopatrz się lepiej w antenę Antena ATK16/2,4 GHz , jest bardziej kierunkowa. Najlepiej spróbuj zlokalizować hotspot bo sygnał ( "dwie kreski w windows to około -80 ) czyli na zestawienie łącza stanowczo za słaby. Ściągnij sobie program inSSID można w nim ustawić skanowanie co 1s łatwiej ci będzie sprawdzić kiedy sygnał się poprawia. W menadżer urządzeń windows w ustawieniach karty możesz również zmieniać Long and Short , Only long .
  • +
  • -
  • 0

#8 myslak12

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 22:10

Zobacz postkrzyszf, o 27 styczeń 2012 - 22:36, powiedział:

Witam. Mam sygnał hot-spota na balkonie mojego domu (spawdziłem na laptopie), lecz chciałbym móc korzystać z niego w domu na komputerze stacjonarnym. Czy zakup dodatkowej anteny (jeśli tak to jakiej) wystarczy? Czy jest możliwość , aby uzyskać sygnał piętro niżej (podłoga drewniana)? Zakupiłem kartę Tp-Link TL-WN551G, lecz nie wykrywa mi hot spota.
Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam

mam do oddania za 60zl z przesylka do oddania nowiutką antenę netusa panel 13 dBi z kablem 9metrów ktora jest tobie wystarczająca by to chodziło

Ten post był edytowany przez myslak12 dnia: 29 styczeń 2012 - 22:11

• +
  • -
  • 0

#9 Inwigilator

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 70 Postów:

Napisany 29 styczeń 2012 - 22:59

Nie porywaj się na zakup sprzętu, bo jeśli nie masz widoczności z hot spotem raczej masz marne szanse na stabilne połączenie.
Kolega proponuje netusa, za 60 dych, ja bym wolał dołożyć 2 dyszki i kupić tetrę 14 dBi, ale na początek spróbuj ustalić położenie "Hotspota".

Ten post był edytowany przez Inwigilator dnia: 29 styczeń 2012 - 23:01

• +
  • -
  • 0

#10 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:

Napisany 30 styczeń 2012 - 18:28

A jaka jest różnica między panelem Netus a Tetra ?
Oba są po około 60zł nowe, oba mają ten sam zysk i podobną jakość wykonania.

Podejrzewam że w tym wypadku lepsza będzie antena omni, kontaktu wzrokowego nie ma i pewnie nie będzie więc omni lepiej zbierze odbicia. Oczywiście wiadomo że sygnał ni będzie super, ale powinien się utrzymać na jakimś przyzwoity poziomie.
  • +
  • -
  • 0

#11 krzyszf

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 30 styczeń 2012 - 22:29

Wychodzi na to , że do Hot spota nie mam zasięgu ,ale mam sygnał z dwóch ruterów z czego jeden jest zabezpieczony , ale posiadam do niego hasło a drugi nie zabezpieczony z którym to właśnie mam połączenie (na strychu ,czyli piętro wyżej od balkonu) uzyskałem na speed teście !,34Mb/s na 0,91Mb/s. Czytałem trochę o rozwiązaniu podobnego problemu poprzez Acces Point-a plus antena, plusem byłoby odbieranie internetu w całym domu,koszta troche większe ale zawsze jest coś za coś :D

Ten post był edytowany przez krzyszf dnia: 30 styczeń 2012 - 22:41

• +
  • -
  • 0

#12 Inwigilator

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 70 Postów:

Napisany 30 styczeń 2012 - 23:59

Zobacz postTommy, o 30 styczeń 2012 - 18:28, powiedział:

A jaka jest różnica między panelem Netus a Tetra ?
Oba są po około 60zł nowe, oba mają ten sam zysk i podobną jakość wykonania.

Podejrzewam że w tym wypadku lepsza będzie antena omni, kontaktu wzrokowego nie ma i pewnie nie będzie więc omni lepiej zbierze odbicia. Oczywiście wiadomo że sygnał ni będzie super, ale powinien się utrzymać na jakimś przyzwoity poziomie.

Tetra jest z lepszych materiałów, jej wykonanie jest bardzo precyzyjne, i posiada czteroletnią gwarancje. Nawet dla 4 letniej gwarancji lepiej dać 20zł więcej. Odnośnie omni to faktycznie zbierze sporo z odbić, ale równie dużo szumów. Trudno coś doradzić w takiej sytuacji.
  • +
  • -
  • 0

#13 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:

Napisany 31 styczeń 2012 - 01:21

Lekarstwem na wszystko byłą by szczelinówka ale to chyba nie ten przedział cenowy...

Jeżeli chodzi o różnicę w antenach Tetra od Netus to totalnie nie widzę różnicy ani cenowej ani materiałowej. Może dlatego że obie anteny mają już około 3 lata a na ceny patrze po hurtowniach.
  • +
  • -
  • 0

#14 Inwigilator

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 70 Postów:

Napisany 31 styczeń 2012 - 11:13

Zobacz postTommy, o 31 styczeń 2012 - 01:21, powiedział:

Lekarstwem na wszystko byłą by szczelinówka ale to chyba nie ten przedział cenowy...

Jeżeli chodzi o różnicę w antenach Tetra od Netus to totalnie nie widzę różnicy ani cenowej ani materiałowej. Może dlatego że obie anteny mają już około 3 lata a na ceny patrze po hurtowniach.

Żeby zobaczyć różnicę musiał byś rozłupać oba panele. O netusie mam złą opinie, bo jak przepinałem klientów z innej sieci wszystkie yagi i panele netusa, były zalane wodą. Całkiem możliwe że poprawili konstrukcje, ale wolę inwestować w sprawdzone rozwiązania. A z tą szczelinówką to już przesadziłeś, przecież anteny szczelinowe nie są przeznaczone do odbioru. :) Nie ma co strugać uryny, jeśli nie ma widoczności to nie ma linku.

Ten post był edytowany przez Inwigilator dnia: 31 styczeń 2012 - 11:13

• +
  • -
  • 0

#15 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:

Napisany 31 styczeń 2012 - 11:27

Zobacz postInwigilator, o 31 styczeń 2012 - 11:13, powiedział:

Żeby zobaczyć różnicę musiał byś rozłupać oba panele. O netusie mam złą opinie, bo jak przepinałem klientów z innej sieci wszystkie yagi i panele netusa, były zalane wodą. Całkiem możliwe że poprawili konstrukcje, ale wolę inwestować w sprawdzone rozwiązania. A z tą szczelinówką to już przesadziłeś, przecież anteny szczelinowe nie są przeznaczone do odbioru. :) Nie ma co strugać uryny, jeśli nie ma widoczności to nie ma linku.
Chyba coś ci się pomyliły ten netus-y, ja mam ponad 80 klientów na netus-ach, panele już bardzo stare po 3 lata najmniej i wszystkie działają bardzo dobrze a firma Netus od wielu lat cieszy się popularnością właśnie dzięki swojej jakości. Ale są oczywiście wyjątki: robią słabe yagi, wprowadzili przyssawki no i wiele firma podrabia anteny a potem sprzedaje je jako Netus, niestety mi się trafiło kilka takich i właśnie po zdjęciu ABS-u okazało się że są lepione zwykłym sylikonem a nie zgrzewane jak oryginały.

Szczelinówka taka 1x120 nadaje się praktycznie do wszystkie, nie mówię tu o profesjonalnych antenach z możliwością regulacji szczeliny. Jedyna jej wada to fakt że w pionie trzeba ją dokładniej ustawić bo kont promieniowania jest mniejszy.
  • +
  • -
  • 0