Skocz do zawartości

TP-Link TL-WN822N czy TL-WN722 + Antena

7 odpowiedzi w tym wątku

#1 Gumian

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 27 styczeń 2012 - 13:51

Witam mieszkam w bloku i aktualnie korzystam z TL-WN722N na standardowej antenie.Potrzebuje lekko zwiększyć sygnał do jednej sieci z którą aktualnie się łącze aczkolwiek sygnał jest z lekka za słaby i ta sieć chodzi jakby chciała a nie mogła. Może ktoś z bardziej doświadczonych osób mi doradzi czy lepiej by było kupić wn822n czy dokupić jakąś mocniejszą antenkę do 722n
  • +
  • -
  • 0

#2 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 27 styczeń 2012 - 19:07

Nie wiem co rozumiesz przez mocniejszą antenę. Zewnętrzną typu panel, yagi, sektor czy turbo patyk 12dbi ?
Jak to drugie to sobie daruj, różnica będzie znikoma albo wcale.
  • +
  • -
  • 0

#3 Gumian

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 27 styczeń 2012 - 22:20

Chodzi mi o to że taki WN-722N w standardzie ma antene 4 dbi a są np. anteny tp linka 8dbi albo pentagram 12dbi, ogólnie chodziło mi o antene dookólną do tego urządzenia czy lepiej będzie wziąść 822N, albo czy zamiast tych dwóch urządzeń lepiej by było wziąść airlive na usb? a jeśli tak to jakie anteny do tego airliva dokupić?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • +
  • -
  • 0

#4 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:

Napisany 27 styczeń 2012 - 22:31

Zobacz postGumian, o 27 styczeń 2012 - 22:20, powiedział:

Chodzi mi o to że taki WN-722N w standardzie ma antene 4 dbi a są np. anteny tp linka 8dbi albo pentagram 12dbi, ogólnie chodziło mi o antene dookólną do tego urządzenia czy lepiej będzie wziąść 822N, albo czy zamiast tych dwóch urządzeń lepiej by było wziąść airlive na usb? a jeśli tak to jakie anteny do tego airliva dokupić?
Napisałem ci w poprzednim poście jak jest, przeczytaj jeszcze raz.

722N = AR9271 (ath9k_htc)
822N v1.0 = AR9170 (carl9170)
822N v2.0 = AR9271 (ath9k_htc)
X.USB = AR9170 (carl9170)

Czyli jeżeli chcesz kartę na carl-u to lepiej X.USB niż 822N jeżeli wolisz AR9271 (nowszy układ) to 722N, ogólnie uważam że X.USB jest lepsza.
Anteny do X.USB zwykłe: TP-Link TL-ANT2405CL te długie po 10-12dbi to pic na wodę.

Bardzo proszę przeczytaj to!
  • +
  • -
  • 0

#5 Gumian

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 27 styczeń 2012 - 23:13

Nie tyle co chodzi mi o układ tylko o zwiększenie zasięgu na jakimś urządzeniu które będzie można trzymać w pokoju bez montowania jakichś anten na dachu. Ogólnie myślałem że takie wn822n jako że jest nowsze i ma 2 antenki to ten zasięg będzie troszkę lepszy bądź jakość sygnału będzie miał lepszą, a z tego co piszesz to rozumiem że te urządzenia różnią się tylko liczbą obsługiwanej przepustowości łącza a zasięg pozostanie ten sam

Ten post był edytowany przez Gumian dnia: 27 styczeń 2012 - 23:30

• +
  • -
  • 0

#6 Tommy

Obeznany epik

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 861 Postów:

Napisany 28 styczeń 2012 - 02:10

Zobacz postGumian, o 27 styczeń 2012 - 23:13, powiedział:

Nie tyle co chodzi mi o układ tylko o zwiększenie zasięgu na jakimś urządzeniu które będzie można trzymać w pokoju bez montowania jakichś anten na dachu. Ogólnie myślałem że takie wn822n jako że jest nowsze i ma 2 antenki to ten zasięg będzie troszkę lepszy bądź jakość sygnału będzie miał lepszą, a z tego co piszesz to rozumiem że te urządzenia różnią się tylko liczbą obsługiwanej przepustowości łącza a zasięg pozostanie ten sam
Dumasz nad tymi kartami a one wszystkie są takie same. Używają układów typu single chip, która mają wszystko w jednym układzie, jeden czarny klocek który wychodzi z fabryki Atherosa ma już wszystko: procesor, pamięć i wzmacniacz, niezależnie która firma go użyje to on i tak jest taki sam. Ma tą samą moc i tą samą czułość. Ogólnie ja nie widzę jakiś znaczących różnic w działaniu AR9271 od AR9170 (poza oczywiście szybkością transmisji) oba układy mają mniej więcej tą samą moc i tą samą czułość. Plusem WN722N oraz X.USB jest możliwość przykręcenia anteny, dla mnie WN822N jest do d*** bo właśnie nie ma RP-SMA. Ty byś chciał pewnie żeby ci chodziła na kilku centymetrowej antence i miała zasięg 100km. A prawda jest taka że możesz im dać nawet bata co ma metr a sygnał będzie taki sam. Najlepsze znane mi wewnętrzne anteny omni kończą się przy około 8dbi i jest to np: TL-ANT2408CL albo TL-ANT2405CL potem jest już tylko gorzej, a najgorsze są właśnie te cuda po 30-50cm które deklarują zysk na poziomie od 10 do 16dbi. Do linków wyżej 100m stosuje się już anteny kierunkowe, ale ona mają wymagania w postaci WIDOCZNOŚCI, jak jej nie ma to klop.
Nie ciągnij tematu w tą stronę bo nikt ci nie pomoże, jest to po prostu nie możliwe.
  • +
  • -
  • 0

#7 hankmoody

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 314 Postów:
  • Zainteresowania:IT - psychology - TELECOM

Napisany 28 styczeń 2012 - 15:12

A ja proponuje wejść w router i zmienić nadawanie z n czy tam g na b.
Też mi pewna sieć łapała jakby chciała a nie mogła, ale zmieniłem i teraz jest git ;)
  • +
  • -
  • 0
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#8 Easy-Wifi

Wtajemniczony

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 144 Postów:

Napisany 02 luty 2012 - 19:43

Możesz spóbowac tak jak radzi hankmoody i zoabczysz czy bedzie poprawa. Na razie nie inwestuj w antene,tylko zmień te ustawnienia. Jeżeli to nei da efektu,to dopiero wtedy pomyśl o czymś "mocniejszym".
  • +
  • -
  • 0
WWW.EASY-WIFI.PL - Bezprzewodowe rozwiązania dla domu, biznesu.