Witam mieszkam w bloku i aktualnie korzystam z TL-WN722N na standardowej antenie.Potrzebuje lekko zwiększyć sygnał do jednej sieci z którą aktualnie się łącze aczkolwiek sygnał jest z lekka za słaby i ta sieć chodzi jakby chciała a nie mogła. Może ktoś z bardziej doświadczonych osób mi doradzi czy lepiej by było kupić wn822n czy dokupić jakąś mocniejszą antenkę do 722n
TP-Link TL-WN822N czy TL-WN722 + Antena
Rozpoczęty przez Gumian, 27-01-12, 13:51
7 odpowiedzi w tym wątku
Napisany 27 styczeń 2012 - 13:51
Napisany 27 styczeń 2012 - 19:07
Nie wiem co rozumiesz przez mocniejszą antenę. Zewnętrzną typu panel, yagi, sektor czy turbo patyk 12dbi ?
Jak to drugie to sobie daruj, różnica będzie znikoma albo wcale.
Jak to drugie to sobie daruj, różnica będzie znikoma albo wcale.
Polska wersja BackTrack + Pyrit + CAL++ + Reaver WPS
UWAGA! UWAGA! Tak karty WN422Gv2.0 oraz WN722N zmieniają MAC na sterowniku który dostarcza Atheros (AR9271)! Sterownik jest automatycznie pobierany przez Windows 7! Należy odinstalować sterownik firmy TP-Link. Atheros Wireless Utility nie działa na Windows 7!
UWAGA! UWAGA! Tak karty WN422Gv2.0 oraz WN722N zmieniają MAC na sterowniku który dostarcza Atheros (AR9271)! Sterownik jest automatycznie pobierany przez Windows 7! Należy odinstalować sterownik firmy TP-Link. Atheros Wireless Utility nie działa na Windows 7!
Napisany 27 styczeń 2012 - 22:20
Chodzi mi o to że taki WN-722N w standardzie ma antene 4 dbi a są np. anteny tp linka 8dbi albo pentagram 12dbi, ogólnie chodziło mi o antene dookólną do tego urządzenia czy lepiej będzie wziąść 822N, albo czy zamiast tych dwóch urządzeń lepiej by było wziąść airlive na usb? a jeśli tak to jakie anteny do tego airliva dokupić?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Napisany 27 styczeń 2012 - 22:31
Gumian, o 27 styczeń 2012 - 22:20, powiedział:
Chodzi mi o to że taki WN-722N w standardzie ma antene 4 dbi a są np. anteny tp linka 8dbi albo pentagram 12dbi, ogólnie chodziło mi o antene dookólną do tego urządzenia czy lepiej będzie wziąść 822N, albo czy zamiast tych dwóch urządzeń lepiej by było wziąść airlive na usb? a jeśli tak to jakie anteny do tego airliva dokupić?
722N = AR9271 (ath9k_htc)
822N v1.0 = AR9170 (carl9170)
822N v2.0 = AR9271 (ath9k_htc)
X.USB = AR9170 (carl9170)
Czyli jeżeli chcesz kartę na carl-u to lepiej X.USB niż 822N jeżeli wolisz AR9271 (nowszy układ) to 722N, ogólnie uważam że X.USB jest lepsza.
Anteny do X.USB zwykłe: TP-Link TL-ANT2405CL te długie po 10-12dbi to pic na wodę.
Bardzo proszę przeczytaj to!
Napisany 27 styczeń 2012 - 23:13
Nie tyle co chodzi mi o układ tylko o zwiększenie zasięgu na jakimś urządzeniu które będzie można trzymać w pokoju bez montowania jakichś anten na dachu. Ogólnie myślałem że takie wn822n jako że jest nowsze i ma 2 antenki to ten zasięg będzie troszkę lepszy bądź jakość sygnału będzie miał lepszą, a z tego co piszesz to rozumiem że te urządzenia różnią się tylko liczbą obsługiwanej przepustowości łącza a zasięg pozostanie ten sam
Ten post był edytowany przez Gumian dnia: 27 styczeń 2012 - 23:30
Napisany 28 styczeń 2012 - 02:10
Gumian, o 27 styczeń 2012 - 23:13, powiedział:
Nie tyle co chodzi mi o układ tylko o zwiększenie zasięgu na jakimś urządzeniu które będzie można trzymać w pokoju bez montowania jakichś anten na dachu. Ogólnie myślałem że takie wn822n jako że jest nowsze i ma 2 antenki to ten zasięg będzie troszkę lepszy bądź jakość sygnału będzie miał lepszą, a z tego co piszesz to rozumiem że te urządzenia różnią się tylko liczbą obsługiwanej przepustowości łącza a zasięg pozostanie ten sam
Nie ciągnij tematu w tą stronę bo nikt ci nie pomoże, jest to po prostu nie możliwe.
Napisany 02 luty 2012 - 19:43
Możesz spóbowac tak jak radzi hankmoody i zoabczysz czy bedzie poprawa. Na razie nie inwestuj w antene,tylko zmień te ustawnienia. Jeżeli to nei da efektu,to dopiero wtedy pomyśl o czymś "mocniejszym".
WWW.EASY-WIFI.PL - Bezprzewodowe rozwiązania dla domu, biznesu.