Skocz do zawartości


Zdjęcie

Modem do kablówki z wbudowany routerem


  • Musisz się zalogować, aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi w tym wątku

#1 skoczek194

skoczek194

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 11 Postów:

Napisany 02 styczeń 2011 - 14:14

Witam,
od jakiegoś czasu poszukuję modemu do kablówki (lokalny dostawca) z wbudowanym routerem. Ponieważ korzystam jednocześnie z dwóch urządzeń modem + router wi-fi chciałem wymienić je na jedno, które będzie pełniło te dwie funkcje. Dodatkowo przydał by się port USB dla drukarki lub dysku twardego. Trochę szukałem w sieci ale wszystko do Neostrady, a do kablówki raczej nie będzie pasowało...
Jeśli możecie polecić jakieś fajne rozwiązanie to będę bardzo wdzięczny
pozdrawiam
  • 0

#2 Tommy

Tommy

    Specjalista

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1157 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:middle of nowhere
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 04 styczeń 2011 - 12:48

A kablówka kończy się kablem koncentrycznym czy skrętką ?
  • 0

#3 skoczek194

skoczek194

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 11 Postów:

Napisany 05 styczeń 2011 - 20:25

Koncentrat... A obecny modem produkcji Motoroli (model gdzieś za szafą)...
Troszkę szukałem i szybciej udało się znaleźć router do modemu USB (3G/EDGE). No i wszechobecna neostrada.
  • 0

#4 Tommy

Tommy

    Specjalista

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1157 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:middle of nowhere
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 06 styczeń 2011 - 03:04

Prawdę mówiąc nie widziałem print serwera z wejściem na koncentryk. Obawiam się że takowego nie ma a jak jest to będzie firmy "złota biedronka"
Widziałem, nawet miałem router z modemem na koncentryk firmy Thomson, wyglądał ładnie miał sporo opcji (VPN, VOIP) ale radio miał słabe i prawdę mówiąc pracował tylko jako modem, u mnie. Na twoim miejscu pozostał bym przy modem+router. Nie szukaj oszczędności prądu w redukcji sprzętu, bo zazwyczaj mimo że sprzęt będzie all-in-one to jego pobór będzie większy, do tego pewnie dojdą koszty samego urządzenia i tak nawet gdyby pracował 2-3 lata to i tak ci się nie zwróci.

Ja miałem modem Cisco (12V 1A) + Router TP-Link-a z PS 12V 1A, Thomson który dostałem od UPC (Modem, router, VOIP, wifi) miał zasilacz 12V 3A.

  • 0

#5 skoczek194

skoczek194

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 11 Postów:

Napisany 06 styczeń 2011 - 13:43

Z racji prowadzonych poszukiwań chciałem się upewnić czy istnieją takie urządzenia i na ile są one powszechne. Przy okazji wymiany routera na taki z print serverem chciałem porzucić modem, w którym to obudowa uniemożliwia mocowanie w dyskretnym miejscu.
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Pozdrawiam
  • 0

#6 Wifiman

Wifiman

    Technik

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1539 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków
  • Zainteresowania:IT , Teleinformatyka

Napisany 10 styczeń 2011 - 13:26

CYTAT(Tommy V6 @ czwartek, 06 sty 2011 - 03:04) <{POST_SNAPBACK}>
Prawdę mówiąc nie widziałem print serwera z wejściem na koncentryk. Obawiam się że takowego nie ma a jak jest to będzie firmy "złota biedronka"




a ja mam tongue.gif , w piwnicy stary hp'ek jakis ;P
  • 0
Już 5 lat z wami :)

#7 Tommy

Tommy

    Specjalista

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1157 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:middle of nowhere
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 10 styczeń 2011 - 16:38

Prawdę mówiąc nie widziałem nigdy na oczy amatorskiego sprzętu HP, ale miałem kiedyś modem dsl, router, switch i wifi ale to był HP ProCurve (wersja rack) niestety jak przeglądam produkty HP nie widzę nic na koncentryk. Podasz może model ? Wiele osób chciało by coś takiego.

Kolejny problem jest taki że stare modem-y kablowe mają fatalny transfer, mam starego planet z chyba 1999 i on działa do 2Mbit czy nawet mniej.
  • 0

#8 KaszpiK

KaszpiK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 33 Postów:

Napisany 10 styczeń 2011 - 20:24

To chyba to: http://allegro.pl/mo...1396243638.html
  • 0

#9 Wifiman

Wifiman

    Technik

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1539 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków
  • Zainteresowania:IT , Teleinformatyka

Napisany 11 styczeń 2011 - 12:34

jak zejdę i odszukam to dam model , nawet fotki wstawie ;P

ale to tez produkcja 1999/2000r
  • 0
Już 5 lat z wami :)

#10 Tommy

Tommy

    Specjalista

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1157 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:middle of nowhere
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 12 styczeń 2011 - 11:38

Już nie trzeba kolega znalazł idealne rozwiązanie, Netgear CG3200.
Szkoda że tylko jedna aukcja na całe allegro ;P
  • 0

#11 Wifiman

Wifiman

    Technik

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1539 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kraków
  • Zainteresowania:IT , Teleinformatyka

Napisany 14 styczeń 2011 - 12:19

oOO ciekawe urządzenie : )) oby ci służyło jak najdłużej wink.gif
  • 0
Już 5 lat z wami :)

#12 Tommy

Tommy

    Specjalista

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1157 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:middle of nowhere
  • Zainteresowania:Linux, UNIX, łączność wifi, elektronika, fotografia, hardware

Napisany 15 styczeń 2011 - 00:07

Kupiłem ten sprzęt dla znajomego...

Działa ale bez szału,
troszkę słaby zasięg,
po switch-u lata tylko do 180-190mbit,
nawet drobna zmiana wymaga reboot-u,
reszta ok.



  • 0

#13 Easy-Wifi

Easy-Wifi

    Wtajemniczony

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 173 Postów:

Napisany 21 styczeń 2011 - 13:02

To racja,w tym przypadku najlepiej sprawdzi się Netgear CG3200,a oprócz allegro,warto szukac także w dobrych sklepach internetowych.
  • 0
WWW.EASY-WIFI.PL - Bezprzewodowe rozwiązania dla domu, biznesu.

#14 KaszpiK

KaszpiK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 33 Postów:

Napisany 08 marzec 2011 - 23:09

Ja to zawsze się zastanawiam skąd wziąć dane do zarejestrowania się w sieć modemem wbudowanym w tego Netgear'a. Obecnie mam Multimedie i modem Motorola SURFboard SB5100I i żadnych danych nigdy nie wpisywałem ani nie miałem nawet na oczy ;D Panowie przyszli zamontowali, ja tylko podpinam się pod ethernet i działa biggrin.gif
  • 0