Skocz do zawartości

Jaka antena kliencka ?

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
530 odpowiedzi w tym wątku

#521 BaGRoS

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 17 sierpień 2011 - 19:24

- częstotliwośc - 2.4 GHz
- antena na bazie i jej zysk - dookólna 2dBi (?? LiveBox taki jak był dodawany do neostrady - już inny prov)
- odległość od bazy - 230 metrów
- widoczność - brak, w połowie odległości pojedyncza linia drzew, są jedynie prześwity Załączony plik  Wifi.jpg   29,44K   7 Ilość pobrań
- długość kabla do anteny klienckiej - 1m (lub mniej do uzgodnienia, mogę go zarobić)
- ilość sieci w okolicy - network stubmler wykrywa 10 sieci - kanał na bazie mogę zmieniać
- wskazania nestumblera na aktualnej antenie - signal ~ -94/95 na antenie panelowej z yagi z kablem USB 5m (wewnątrz antena aluminiowa 4 mniejsze panele, zysk deklarowany 12dBi lub więcej...) Załączony plik  Panel.jpg   59,05K   8 Ilość pobrań (cyferki dodałem gdy ją rozbierałem)

myślałem o karcie klienckiej TL-WN422Gv2.
Co sądzicie, da radę na jakiejś antenie kierunkowej + dobrej karcie - jakiej?
  • +
  • -
  • 0

#522 BaGRoS

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 07 wrzesień 2011 - 21:34

Dotyczy poprzedniego postu, proszę moderatora o połączenie.

Zmieniłem antenę na taką Załączony plik  quad1.jpg   20,83K   18 Ilość pobrańi dzisiaj pobierałem tak: Załączony plik  quad.jpg   20,29K   19 Ilość pobrań.
Mylę, że jak na domową robotę i praktycznie niemożliwe połączenie nie jest źle? No i antena zrobiona jest z pudełka po ciastkach...

Parametry NetStrumblera zmieniły się na ~ 60 - 55. Da się wycisnąć więcej z innej anteny?
Livebox ma zabezpieczenie WPA i filtrowanie po MAC, można zmieniając te parametry poprawić połączenie?
  • +
  • -
  • 0

#523 Archeo

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 05 październik 2011 - 17:28

Witam
- częstotliwośc - 5 GHz
- antena na bazie i jej zysk - sektorowa na wysokości ok 150m trudno powiedzieć ile dBi
- odległość od bazy - 8 km
- widoczność - 1 drzewo po drodze, lub w ostateczności (retransmisja na 20m) bardzo dobra
- długość kabla do anteny klienckiej - 0,5-1 metra
Myślałem o http://www.cyberbajt...5ghz-30dbi.html i "coś" za nią, np ZYXEL G-570U.
Jak sądzicie ?

Coś mi nie działa "edytuj", komunikat "nie masz uprawnień" ? :/

Drugie połączenie
- częstotliwośc - 5 GHz
- antena na bazie i jej zysk - sektorowa na wysokości ok 150m trudno powiedzieć ile dBi (ta sama co wyżej)
- odległość od bazy - 3,5 km
- widoczność - bardzo dobra
- długość kabla do anteny klienckiej - 0,5-1 metra
Tu myślę, że wystarczy http://www.cyberbajt...ox-19-mmcx.html ew. po wymianie wtyczki na SMA i np ZYXEL G-570U.

Jak sądzicie ?
  • +
  • -
  • 0

#524 katze750

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 08 październik 2011 - 20:09

Witam :) Do odbioru 2 hot spotów, wybiore 1 jak oba przetestuje pod wzgledem stabilnosci

- częstotliwośc - 2,4 GHz
- antena na bazie i jej zysk - sektorowa na budynku szkoły, nie wiel ile dbi
- odległość od bazy - 1,5km i 4,1 km
- widoczność - troche drzew po mojej stronie, maszt na komin i powinno byc dobrze
- długość kabla do anteny klienckiej - 1 metr do ap, albo ok. 4 do poddasza

To wszystko do tp link wa500g w obudowie i skretka do domu
Parabola?
Prosze o pomoc.
pozdrawiam

Nie mogę edytować posta ;/
Czytając fachowe wypowiedzi na forum dochodzę do wniosku ze na 1,5km wystarczy interline 14, a na 4km? interline 17?
Kabla jakies 3m i aptp link wa500 na poddaszu.
Będzie tak gralo? Oczywiście jesli będzie widoczność...
  • +
  • -
  • 0

#525 rysiu453

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 08 listopad 2011 - 14:32

Witam, zamierzam podłaczyć się z sąsiadem, jest trochę niżej odemnie, ale widok optyczny mamy idealny, odległość to około 100-150 metrów, ja posiadam antenę dookólną proeter 10dbi, a on zamierza sobie kupić antenę(po obu stronach będą access pointy). Jaką najlepiej powinien sąsiad kupić antenę, żeby miał bardzo dobry sygnał bez zakłóceń itd.. Patrzyłem np. na coś takiego http://www.cyberbajt...i-3m-rpsma.html albo coś takiego http://www.wasserman...azdo-N-gold/211 , czy może yagi będą lepsze, czym się w ogóle różnią yagi od panelówek?

Ten post był edytowany przez rysiu453 dnia: 08 listopad 2011 - 14:32

• +
  • -
  • 0

#526 KorK

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 6 Postów:

Napisany 14 listopad 2011 - 21:59

częstotliwość - 2.4 GHz
antena na bazie i jej zysk - dookólna-patyk,ile zysku?Dokładnie nie wiem,jednak jest ona wraz z routerem linksys wrt54gl-eu
ale chyba nie oryginalna ,tylko zmieniona bo teraz obecnie te dwie antenki są dłuższe dwa razy od tych oryginalnych,które można zobaczyć na zdjęciach na allegro lub google.
odległość od bazy - 90 m
widoczność - jest,średnia.Jedno duże drzewo i szyby.Nie ma widoczności optycznej.
długość kabla do anteny klienckiej - 1,5-2 metry
ilość sieci w okolicy - network stubmler wykrywa ... zero ,nie wykrywa mi karty wi-fi, "No wirreless adapter found"
Easy wifi Radar ,też woła o podpięcie adpatera wi-fi ,jednak ja swoje wi-fi w lapku mam włączone,no ale cóż....na zakładce "połącz z" pokazuje mi siedem sieci i 5 na 7 jest jedna kreska zasięgu.
  • +
  • -
  • 0

#527 crazycode

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 06 grudzień 2011 - 19:37

Witam!
- częstotliwość - 5 GHz i 2.4 GHz (możliwe?)
- antena na bazie i jej zysk - dokładnie nie wiem, ale jak najwydajniejsza
- odległość od bazy - 1,5km
- widoczność - jest, dobra (lapek złapał sygnał 2/5 kresek)
- długość kabla do anteny klienckiej - 5 metrów
- ilość sieci w okolicy - 1 - do tej chcę sie podłączyć

Problem jest w tym, że teraz jest nadawany sygnał w 2.4 GHz, a będzie w 5 GHz i czy jest możliwy dobór anteny która obsłuży oba standardy? Zależy mi na jak najwydajniejszej konfiguracji.
  • +
  • -
  • 0

#528 NerXu

C++ , HTML , JavaScript , Wardriving , BT3 , Ubuntu

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2646 Postów:
  • GG:1577997
  • Zainteresowania:WiFi, TeleInformatyk , Centralki tel

Napisany 23 grudzień 2011 - 09:01

pomysl logicznie
a masz auto z silnikiem 1.4 i jednoczesnie 2.0 ?
nie ma takich anten
  • +
  • -
  • 0
Szukaj Pomocy w GooGLE ...
Następnie u mnie,..
wWw.NXnet.PL

#529 SLX

Początkujący pisarz

• Administratorzy
  • PipPipPipPip
  • 248 Postów:

Napisany 23 grudzień 2011 - 11:09

Chyba, że Cię interesuje coś takiego : zintegrowana dualna antena sektorowa - dwie anteny w jednej obudowie, jedna na 5, druga na 2,4GHz. Oczywiście do każdej musiałbyś podłączyć osobne karty radiowe. Ale chyba lepiej kupić antenę na 5GHz kiedy zaczną na tej częstotliwości nadawać. Wyjdzie taniej.
  • +
  • -
  • 0

#530 vitkovskyyy

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 10 luty 2012 - 09:58

Witam serdecznie.

- częstotliwość - 2.4 GHz
- antena na bazie i jej zysk - SENAO dookólna 8dbi
- odległość od bazy - 1,1km
- widoczność - jest, dobra powiedzmy
- długość kabla do anteny klienckiej - 0
- ilość sieci w okolicy - 4 lub 5

aczkolwiek kieruje pytanko do Was ponieważ mam u klienta wa5210g i na antenie urzadzenia sygnal jest slaby, ping leci oks, ale nie da rady przepchnac wiecej jak 200kb, czasem po restarcie leci te 5,5 mbit ale potem leci na pysk. Czy to wina slabego sygnalu zastanawiam sie czy nie dac tam anteny klienckiej o wiekszym zysku.
  • +
  • -
  • 0

#531 slimaq

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 25 Postów:

Napisany 01 maj 2012 - 18:10

Witam,
- częstotliwośc - 2.4 GHz
- antena na bazie i jej zysk - dookólna 12dBi
- odległość od bazy - 200m
- widoczność - jest, przeszkody w postaci 2 drzew, kilku sznurów z praniem i ewentualnych siatek, ogrodzeń
- długość kabla do anteny klienckiej - 2 metrów
- ilość sieci w okolicy - 5-6 sieci
- wskazania AP klienckiego na aktualnej antenie - od 6 do 12 dbi
  • +
  • -
  • 0