Skocz do zawartości

Zwiększenie zasięgu kart w laptopie !

33 odpowiedzi w tym wątku

#1 baxik20

Roztentegowywacz

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1260 Postów:

Napisany 16 listopad 2007 - 17:31

Zwiększanie zasięgu kart w laptopie smile.gif
Z racji, iż często na wififorum.pl pojawiają się problemy w stylu:”Mój laptop łapie sygnał jednak jest on zbyt słaby. Jak go polepszyć?” postanowiłem przybliżyć odpowiedź na ten temat.

Rynek komputerów zmienia się bardzo szybko przez co rośnie również sprzedaż komputerów przenośnych tj. laptopów. Komputery stacjonarne cechowało to iż w przypadku kupna karty WLAN nie było problemu z podpięciem anteny wifi, gdyż takie karty posiadają wyjście SMA R/P. Nie ma też obaw, że kabel który idzie od anteny wyrwie nam gniazdo w karcie, bo w końcu z desktopem nie biegamy po pokoju(no chyba, że niechcący nogą, ale to już inna bajka). Z laptopami jest inaczej. Wymagamy od nich mobilności. Wydawać się może, że wifi zostało stworzone dla laptopów – zero kabli, pełna niezależność. I racja . Co jednak jeśli sygnał który „leci” od naszego providera jest za slaby by pozwalał na solidny link ?
No właśnie, wtedy już nie jest tak wesoło.
W tym artykule przedstawię właśnie przykłady zażegnania takiego problemu.

1.Karty miniPCI

Kupując laptopa często dostajemy wbudowaną kartę WLAN. Umieszczona jest ona pod obudową laptopa. Standardem są również wbudowane (przeważnie) w obudowie matrycy anteny połączone właśnie z tą kartą. Przeważnie dołączone do naszego sprzętu-laptopa karty cechuje niska czułość i moc wyjściowa.
Jak więc w takim przypadku polepszyć sygnał?
Jednym ze sposobów może być zmiana karty. Przy zakupie należy zwracać uwagę na czułość odbiornika i moc wyjściową. Dobrym wyborem na pewno będą karty oparte na chipsecie ralinka bądź atherosa podobnie zresztą jak to jest przy zakupie kart na pcmcia czy pci.
To wyjście przypadnie do gustu osobom, które odbierają sygnał sieci jednak zbyt niski aby mówić o stabilnym link i nie chcą podłączać do laptopa dodatkowych kabli.

Innym sposobem będzie podłączenie anteny zewnętrznej.
Jeśli zmiana karty nie przyniesie rezultatów, można przedsięwziąć następujące kroki. Otóż kiedy już mamy kartę mpci w laptopie zauważymy iż posiada (jak większość kart mpci) dwa gniazda w które wpięte są anteny wbudowane w laptopa. Typ gniazda nosi nazwę U.FL(większość kart) a podpisane są na karcie jako Main i Aux. Kupujemy antenę (bądź robimy sami) i podłączymy ją do jednego z tych gniazd. Co do anteny to jej wybór zależy od odległości od nadajnika, długości potrzebnego kabla, zastosowanej anteny na bazie itp. rzeczy, jednak ja polecałbym na początek panel 12dBi ewentualnie 14dBi. Tylko jak to podłączyć skoro z anteny wychodzi kabel i końcówka RPSMA

Otóż potrzebny nam będzie jeszcze pigtail np.taki jak tutaj http://www.interprojekt.pl/katalogp.aspx?p...UFL-RSMAM-RG178

Wracając do karty – mamy tam gniazdo Main i Aux. Różne źródła różnie podają -jedne twierdzą, że antene (pigtail) wpinamy do gniazda Main inne do Aux. W razie takiej wątpliwości pozostaje nam włączyć netstumbler i sprawdzić po wpięciu do którego gniazda będzie lepszy sygnał.
Ten sposób niesie za sobą taką wadę iż laptop traci swoją mobilność. Potrzeba także ingerować w obudowę laptopa ( tylnią klapkę) chociaż niekoniecznie- można ją po prostu odkręcić jednak karta będzie bardziej podatna na zabrudzenia oraz działania mechaniczne.

2. Karty PCMCIA i ExpressCard.
Są to karty które montujemy w specjalnym gnieździe laptopa (przeważnie z boku obudowy).
Większość z nich to karty które wystają swoją obudową poza gniazdo co bywa niejednokrotnie uciążliwe podczas pracy. Jednak jako że chcemy zwiększać zasięg takiej karty to dla nas najważniejsze jest gniazdo na antenę z boku obudowy bądź przy braku gniazda wnętrze karty.
W celu poprawienia jakości sygnału możemy użyć kroku pierwszego kart mpci czyli kupienie lepszej karty. Jednak jeśli ktoś kupuje (a nie jest ona dodawana w zestawie laptopa) kartę PCMCIA/ExpressCard to myślę, że nie kupuje dziada tylko coś o dobrej mocy i czułości.
Jeśli jednak zakupiona przez nas karta okaże się „za słaba” to co wtedy ?
Jeśli nasza karta posiada gniazdo na antenę zewnętrzną to podłączenie anteny będzie się opierało do zakupu anteny oraz pigtaila i podłączeniu ich z kartą. O ile w kartach mpci nie mamy tak dużego wyboru gniazd to przy kartach PCMCIA/ExpressCard wybór jest większy. Główne typy gniazd to MMCX oraz MC-Card. Oto przykłady pigtaili

Kiedy mamy juz kupione wszystko(pigtail+antena+karta) wystarczy to połączyć ze sobą i gra gitara.
Co jednak gdy nie mamy gniazda na pigtail? Tutaj robią się schody z którymi będzie ciężko poradzić sobie osobom, które nigdy nie trzymały lutownicy w rekach. Nie będę się rozpisywał jak przylutować i gdzie taką antenę gdyż było już wiele opisów jeśli nie na forum to w innych miejscach internetu.

3. Karty USB i pozostałe
Poza sposobami wyżej (zmianie karty, dolutowanie pigtaila) mogę dodać tylko link do pewnej strony opisującej „tuning” kart USB- http://usbwifi.orcon.net.nz Najlepszym jednak rozwiązaniem to kupić karte usb z gniazdem SMA.

Inne wyjście
Ok, ale wszystkie powyższe rady powodują, że mimo wszystko za laptopem ciągnie się kabel. Nie jest on przyjemny, kiedy chcemy w domu posiedzieć w innym pokoju bądź poleżeć w łóżku. Ale nie ma strachu, jest na to wyjście. Otóż zamiast podłączać kabel do naszego laptopa to wkręcamy go do AP w trybie Client. Do tego potrzebujemy drugi Ap, który będzie siał po mieszkaniu. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup 2x Ovislink WL-5460AP chociaż tańsze sprzęty też mogą się dobrze spisywać. Możliwe jest również skonfigurowanie jednego urządzenia w tryb repeater – mało wydajny tryb.

To tyle. Za wszelkie komentarze dziękuję. Za błędy przepraszam smile.gif
Coś źle napisałem, bądź o czymś zapomniałem ? Napisz smile.gif
  • +
  • -
  • 0
agere orinoco, enterasys, dlink g650 , senao, planet 8310 v3, tplink 610 ,edimax 7318usg , wn560g, wn551g

Kliknij Tutaj!

#2 adrianus

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 6 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 20:48

witam nie wiem czy mogę w tym temacie ale mnie interesuje antena dodatkowa dla karty Atheros ar5007eg - wbudowana w lapa i pytanie mam do Was znawców tematu - jak najlepiej rozwiązać kwestię słabego zasięgu - mam lapka i mieszkam na 4tym piętrze - w bloku - AS - czy coś tego typu - antena jest wystawiona 3 piętra niżej - na ścianie bloku - sygnał jest igła ale jak wystawię lapa na balkon - w mieszkaniu mam 3/5 zasięgu - i szczerze powiedziawszy net śmiga jak po modemisku - myślałem o podpięciu anteny zewnętrznej - i wystawieniu za okno - co wy na to i w jaki sprzęt radzicie się zaopatrzeć :-) podziękował wszelkie info i czy będę musiał zakupić dodatkową antenę

jeszcze jedno zależało by mi aby nie ingerować we wnętrze lapka ( gwarancja ) pozdrawiam :-)
  • +
  • -
  • 0

#3 Maestro00

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 377 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 21:36

A jak chcesz korzystać z internetu w domu - może byc kablem czy koniecznie radiowo na całe mieszkanie ?
  • +
  • -
  • 0

#4 adrianus

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 6 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 22:07

w sumie to nie zależy mi tak bardzo na bezprzewodowości łącza ale nie mam możliwości podciągnąć kabla od providera bezpośrednio
a co masz na myśli - chodz mi szczególnie o ograniczenie kosztów
  • +
  • -
  • 0

#5 Maestro00

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 377 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 22:22

Najtaniej to tak, na zewnątrz antenka ,może być jakaś bardzo tania o małym zysku a nawet myślę że jakaś "własnoręczna" by wystarczyła (a i pewnie sam kabel owinięty z oplotu biggrin.gif) i do tego jakieś 2 lub niewiele więcej kabla h155 i pigtail (omówiony powyżej na zdjęciach) łączący kabel h155 i kartę w laptopie.
Jest to chyba najtańsze rozwiązanie ale laptop musi być w miarę blisko tegoż balkonu bo jak byś chciał kupić dłuższy kabel (daleko od balkonu) to było by to już bez sensu ze względu na koszty i straty zysku.

Podsumowując:
Antenka gdzieś ze 30 zł (chyba że zrobisz ją sam ,a to nie takie trudne)
Kabel 2m z końcówkami - 10 zł
Pigtail ufl-rpsma - 20zł

W sumie ok 60 zł ale jak widać najdroższa jest antena którą z powodzeniem można na takie odległości zrobić samemu - starczy pewnie nawet jakiś biquad .
  • +
  • -
  • 0

#6 adrianus

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 6 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 22:50

oki a czy jest jakiś port o którym ja nie wiem pod który można w lapie podpiąć ww antenę - bo właśnie ta kwestia mnie martwi - lapa mogę 3mać około metra od okna i lux tylko kwestia gdzie podpiąć antenę - jak dla mnie jest jeszcze niejasna - pozdro i dziękówa
  • +
  • -
  • 0

#7 Maestro00

Początkujący pisarz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 377 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 23:04

Trzeba zdjąć zaslepkę od karty radiowej na spodzie obudowy.
Tam masz gołą kartę z dołaczonymi w 2 wejścia antenkami (wbudowanymi w laptopa)
Po prostu odłączasz je a w jedno wejście (chyba MAIN) podpinasz pigtail. Mozesz tez wywiercić otwór w laptopie na wyprowadzenie wtyku RPSMA ale chyba szkoda lapka więc lepiej zrobić to trochę na luzaka biggrin.gif
Opisane na końcu punktu 1 powyższego artykułu.
  • +
  • -
  • 0

#8 adrianus

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 6 Postów:

Napisany 02 styczeń 2008 - 23:10

thx wielkie bylem pewien ze trzeba sie tam gdzies
wlutowac czy jakos tak - ale jak tak to na weekendzie się za to zabiorę smile.gif raz jeszcze dzieki serdeczne za info
  • +
  • -
  • 0

#9 marcin1414

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 10 Postów:

Napisany 20 luty 2008 - 15:13

witam wszytskich
mam podobny problem a wtglada tak:
mam laptopa hp pavilion seria dv6000, mieszkam na 9 pietrze wiec lapie pare sieci na balkonie w mieszkaniu w jednym miejscu lapie jedna siec ktora jest niezabezpieczona i moge si laczyc i uzywac jednak laptop musi byc w okreslonym miejscu kolo okna smile.gif (lapie na 2 kreski czyli niski poziom ) mam jeszcze linksys wrt54gl i chcialbym jakos miec net w calym mieszkaniu bezprzewodowo czyli co musze kupic i jak zainstalowac domyslam sie ze antene zewnetrzna (jaka najlepsza by byla w moim przypadku?) no i pewnie jakis inny acces poin z funkcja clijenta - bo chyba moj linksys nie ma
prosze o pomoc pozdrawiam
  • +
  • -
  • 0

#10 Marcin (MaxFM)

tańczący z RJ-tkami

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4344 Postów:
  • GG:5402090
  • Zainteresowania:MiroTik, sieci wifi/lan, monitoring, strony www

Napisany 20 luty 2008 - 15:22

dobrze myslisz tylko pytanie czy wiesz z jakiego kierunku masz sygnał ?
  • +
  • -
  • 0
-->jeśli pomogłem - bądź człowiekiem, daj kartofla +

Dodaj obrazek

Sprzedam tanio łacza operatorskie z Tk na podkapackie ! gg 5402090
http://www.astro-net.pl/

#11 marcin1414

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 10 Postów:

Napisany 20 luty 2008 - 17:47

a wiec nie wiem z jakiego kierunku jest sygnal. znam strone w bloku bo mam okna tylko z jednej ale nic poza tym.
  • +
  • -
  • 0

#12 diff

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 07 maj 2008 - 13:04

Posiadam laptopa z wbudowaną kartą wifi na atherosie. Chciałem zwiększyć zasięg karty, z tego względu, że wbudowana antena jest zbyt słaba i b. często rozłącza mnie z AP.

Zakupiłem Pigtail U.FL na RP-SMA i teraz pytanie jaką dobrać do tego antenę, czy Antena YAGI 12dBi RP-SMA jest dobrym wyborem? Chodzi głównie o to czy będę w stanie połączyć Pigtaila z Anteną. Pigtail ma męskie wyjście RP-SMA, antena żeńskie więc wnioskuję, że wszystko da się razem spiąć? Jak z zasięgiem takiej anteny oraz czy przekłada się to znacznie, na pobór mocy z laptopa?

Pozdrawiam.
  • +
  • -
  • 0

#13 baxik20

Roztentegowywacz

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1260 Postów:

Napisany 10 maj 2008 - 19:54

To zalezy skad ta yaga
Kup panel 12-14dB z dipol, netus - dobrych sklepow polecanych na forum, ew yagi 14- nie wiem ile masz m do nadajnika i co stoi na przeszkodzie smile.gif Jesli to jest 4 stropy to nawet grid 24dBi nie pomoże smile.gif
Antena nie wpływa na pobór mocy laptopa.
  • +
  • -
  • 0
agere orinoco, enterasys, dlink g650 , senao, planet 8310 v3, tplink 610 ,edimax 7318usg , wn560g, wn551g

Kliknij Tutaj!

#14 przemek_prv

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 21 lipiec 2008 - 09:42

odświeżę temat. jak to wam działa. czy podłączenie anteny przez ten pegtail zdaje egzamin? Czy nie ma dużych strat i co najważniejsze czy sygnał faktycznie się polepsza załóżmy przy średniej jakości antenie.
  • +
  • -
  • 0

#15 baxik20

Roztentegowywacz

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1260 Postów:

Napisany 21 lipiec 2008 - 20:20

Wszystko zależy od warunków w jakich uzyjesz takiego zestawu smile.gif Bo jesli AP jest 2 żelbetonowe stropy nad Tobą to nawet pigtail i antena paraboliczna może nie dać rady smile.gif Co innego jeśli masz laptopa na oknie i wykrywa sieć i wiesz skąd ona "sieje" to wtedy kupujesz pigtail i antenke kierunkową >8dB i szafa gra:) a straty- tym się nie przejmuj smile.gif

"czy sygnał faktycznie się polepsza załóżmy przy średniej jakości antenie." wszystkko również zalezy od tej antenki smile.gif bo jak robiona na kolanie to czasem moze być lepiej bez niej smile.gif
  • +
  • -
  • 0

Kliknij Tutaj!

#16 aniaza

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 13 październik 2008 - 11:07

Witam. jestem zupełnym laikiem jezeli chodzi o komputery. Prosze o pomoc.
Mam internet stacjonarny w domu i z tym akurat nie mam problemu, chociaz musze w najblizszym czasie kupic router i stworzyc siec bezprzewodową, poniewaz stałam sie niedawno posiadaczka laptopa.
Każdy weekend spędzam na wsi u rodziców i tam internet wisi sobie w powietrzu. Problem w tym, ze wisi sobie poza budynkiem, mianowicie karta wbudowana w laptopie łapie sieć dopiero na tarasie. Jakoś nie usmiecha mi sie zima tam siedziec i szukam jakiegos rozwiązania, coby te siec ściagnąć do domu. Wymysliłam więc taki myk. Kupuje karte wifi na usb(TPLINK-WN422G), która ma wtyk rpsma i mała antenke. Kupuje kabelek (Konektor 2,4GHz RP-SMA / N / RP-TNC / TNC FV,WISP) o długości 10m. Podłaczam jeden koniec do karty a do drugiego wkrecam antenke i wystawiam przez okno. Czy dobrze sobie to wymysliłam?
  • +
  • -
  • 0

#17 baxik20

Roztentegowywacz

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1260 Postów:

Napisany 22 październik 2008 - 11:38

Hehe mniej wiecej ok, ale po co Ci ten kabel 10m ? Przeciez możesz kupić antene z 10m kabla smile.gif a nie dodatkowo dokupować kabel.
  • +
  • -
  • 0

Kliknij Tutaj!

#18 robson0801

Nowicjusz

• Nowi użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 08 listopad 2008 - 16:16

Witam!

Problem wyglada nastepujaco...

Mieszkam w atenach(czyli same bloki) posiadam laptopa HP Pavilon Dv9000 i potrzebuje karty + anteny... Chodzi o to ze musze sie podniesc z 10-20 m z antena do gory bo mieszkam na parterze i nic nie lapie. Nie wiem z ktorej strony bedzie sygnal bo u góry z paru stron łapie...Choci mi o antene rzeby dobrze przez ściany przechodziła i w miare daleko..

Dziekuje za pomoc

Ps. najlepiej jakis niedrogi zestaw z allegro
  • +
  • -
  • 0

#19 Marcin (MaxFM)

tańczący z RJ-tkami

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4344 Postów:
  • GG:5402090
  • Zainteresowania:MiroTik, sieci wifi/lan, monitoring, strony www

Napisany 14 listopad 2008 - 12:55

nie ma takiego czegos, no chyba ze na allegro dry.gif
  • +
  • -
  • 0
-->jeśli pomogłem - bądź człowiekiem, daj kartofla +

Dodaj obrazek

Sprzedam tanio łacza operatorskie z Tk na podkapackie ! gg 5402090
http://www.astro-net.pl/

#20 DRASKI

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 10 Postów:

Napisany 14 luty 2009 - 12:15

CYTAT(Maestro00 @ środa, 02 sty 2008 - 23:04) <{POST_SNAPBACK}>
Trzeba zdjąć zaslepkę od karty radiowej na spodzie obudowy.
Tam masz gołą kartę z dołaczonymi w 2 wejścia antenkami (wbudowanymi w laptopa)
Po prostu odłączasz je a w jedno wejście (chyba MAIN) podpinasz pigtail. Mozesz tez wywiercić otwór w laptopie na wyprowadzenie wtyku RPSMA ale chyba szkoda lapka więc lepiej zrobić to trochę na luzaka biggrin.gif
Opisane na końcu punktu 1 powyższego artykułu.

karty tego typu jak mają dwa wyjścia to przeważnie przy jednym z nich ścieżka ma pofalowane doprowadzenie do złącza.
do tego właśnie wyjścia należy podpiąć zewnętrzną antenę owe falowanie jest zabezpieczeniem karty gdy nic do niej nie jest podłączone
POZDROWIENIA
  • +
  • -
  • 0