Skocz do zawartości


Zdjęcie

Podział internetu radiowego


  • Zamknięty temat Ten temat jest zamknięty
428 odpowiedzi w tym wątku

#321 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 20 maj 2008 - 15:31

CYTAT(barte @ wtorek, 20 maj 2008 - 16:25) <{POST_SNAPBACK}>
witam!!

kupiłem laptopa z wifi i mam neta (radiówke RJ 45-wtyczka ) i jak podpiąc neta na laptopa?? moze byc podpiety kablem lub bezprzewodowo. byle było
a dodam jeszcze ze dostałem od kumpla (Wireless Router) TP-link TL- WR542G
i jak to podpiąc?? czy dokupic cos jeszcze??
prosze o pomoc.


kabel od neta do portu wan, w routerze ustawic na wan ustawienia takie jak do tej pory kozystałes z neta, a na lan podłączasz dotychczasowego kompa, zaś przez wifi laptopa.
  • 0

#322 MARTZIN

MARTZIN

    Specjalista

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1015 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ja mam na to czas?
  • Zainteresowania:Wifi, informatyka

Napisany 20 maj 2008 - 16:13

Ustawić w polu WAN ustawienia takie jakie masz normalnie na karcie.
Spiąć do portu WAN routa kabel przychodzący z AP Clienta.
Ustawić NAT, ssid, zabezpieczenia.

PS. Pisałem to wielokrotnie, poszukaj wink.gif
  • 0
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#323 barte

barte

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 20 maj 2008 - 17:30

CYTAT(Endrju1 @ wtorek, 20 maj 2008 - 16:31) <{POST_SNAPBACK}>
kabel od neta do portu wan,

ale mam koncówke na RJ 45 (taka zakrecana) a na WAN w routerze jest podobna jak do telefonów stacjonarnych tylko ze wieksza.
  • 0

#324 MARTZIN

MARTZIN

    Specjalista

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1015 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ja mam na to czas?
  • Zainteresowania:Wifi, informatyka

Napisany 20 maj 2008 - 17:39

Czy Ty rozróżniasz RJ45 od RP-SMA?
Musisz kupić jeszcze AP i sutawić go na client mode, dopiero spiąć to z routerem.
  • 0
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#325 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 20 maj 2008 - 17:45

CYTAT(barte @ wtorek, 20 maj 2008 - 18:30) <{POST_SNAPBACK}>
ale mam koncówke na RJ 45 (taka zakrecana) a na WAN w routerze jest podobna jak do telefonów stacjonarnych tylko ze wieksza.

rj 45 nie jest zakręcana! Jest to normalna skrętka wtykana do routera (masz 5 wejść na taką wtyczke
w swoim ruterze)
To co masz to podejżewam rp-sma czyli jak kolega MARTZIN pisał musisz jeszcze ap w trybie apclient mieć do całości.
  • 0

#326 barte

barte

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 20 maj 2008 - 17:51

to jak sie nazywa moja wtyczka do neta?? to zakrecane?? (radiówka) ja myslałm ze to rj 45...
  • 0

#327 barte

barte

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 20 maj 2008 - 17:53

Panowie wielkie sorki. nie doczytałem juz wiem

wielkie THX za info
  • 0

#328 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 20 maj 2008 - 17:55

jeśli coś takiego (to po środku)

to rp-sma
  • 0

#329 Simson

Simson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 20 maj 2008 - 18:12

Witam specjalistów;)

Mam pytanko? Czym się różni Wireless Client w trybie bridge od AP Client. A dokładniej to chodzi mi o to czy sprzęt ASMAX 604G - http://www.allegro.p...?item=364333211 może służyć jako AP Client, bo w opicie raz napisali "Router z Funkcją Acces Point Klient", a podspodem "Wireless Client (w trybie bridge)".
Co myślicie o tej firmie, bo opinie na necie znalazłem dobre i gwarancja jest 24 miechy.
  • 0

#330 barte

barte

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 20 maj 2008 - 18:13

ok. ok
to jaki polecacie AP ???
  • 0

#331 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 20 maj 2008 - 18:23

zwykły wirless client routuje sygnał a w trybie bridge nie.
  • 0

#332 MARTZIN

MARTZIN

    Specjalista

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1015 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ja mam na to czas?
  • Zainteresowania:Wifi, informatyka

Napisany 20 maj 2008 - 20:24

CYTAT(barte @ wtorek, 20 maj 2008 - 19:13) <{POST_SNAPBACK}>
ok. ok
to jaki polecacie AP ???


Na samego Clienta wystarczy:
http://www.e-wlan.pl...-link-tl-wa501g
  • 0
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#333 Simson

Simson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 21 maj 2008 - 17:20

CYTAT(MARTZIN @ wtorek, 20 maj 2008 - 21:24) <{POST_SNAPBACK}>
Na samego Clienta wystarczy:
http://www.e-wlan.pl...-link-tl-wa501g


A czy ten AP ma kopiowalne MAC adres?? W opisie nie pisze. A wogóle ciezko mi znaleźć AP Clienta z kopiowalnym MAC adresem, bo jak pisze w opisie o trybie client to nie pisze o funkcji kopiowania adresu i na odwrót. Prosze o jakies namiary na sprzęt z tymi funkcjami.

No i wracając do mojego poprzedniego pytania. to nadal niekumam. To ze tryb wirelles client w trybie bridge nie rutuje sygnału to znaczy, ze nie moge go użyć jako APC łapiącego sygnał op providera i rozdzielać kaplowo na 2 kompy??
  • 0

#334 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 21 maj 2008 - 17:45

CYTAT(Simson @ środa, 21 maj 2008 - 19:20) <{POST_SNAPBACK}>
No i wracając do mojego poprzedniego pytania. to nadal niekumam. To ze tryb wirelles client w trybie bridge nie rutuje sygnału to znaczy, ze nie moge go użyć jako APC łapiącego sygnał op providera i rozdzielać kaplowo na 2 kompy??


w trybie bridge ap (w trybie apc) działa jako most (stąd podejżewam nazwa) łączącego niewidocznie siec wifi i lan do niego podpięty. ale ze strony wifi nie będzie widać tego ap tylko to co do niego podłączone i między innymi dlatego możesz podłączyć do niego tylko jedno użądzenie (np ap routujący sygnał dalej na dowolna ilość kompów)
  • 0

#335 Simson

Simson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 21 maj 2008 - 19:09

Ok. czyli jak użyje trybu APclient w trybie bridge i podłącze do niego AP. to wtedy moge rozdzielać sobie neta kablowo i Wifi tak??
A czy przy trybie cienta w bridgu AP nadający (dostawca) musi mieć również ustawiony tryb AP bridge?? Jeśli do jest sieć np. osiedlowa to uzyskam dostęp do sieci poprzez ten tyb przy nadawaniu dookolnym (od dostawcy) i filtowaniu adresu MAC??

Nie wiem czy dobrze myśle??

Dostawca)))WiFi(((AP1Client(w trybie bridge)-----(AP2))))WiFi((((laptop
/------------komp1
/------------komp2

AP2 ustawiam zklonowany adres MAC kary WiFi.

Zkorygujcie mnie..
  • 0

#336 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 21 maj 2008 - 19:14

CYTAT(Simson @ środa, 21 maj 2008 - 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
AP2 ustawiam zklonowany adres MAC kary WiFi.

ale po stronie wan.
Powinno chodzić...
  • 0

#337 Simson

Simson

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 21 maj 2008 - 19:18

A co z dostawcą. Czy on też musi mieć ten tryb bridge? Czy jak bedzie miał normalny tryb AP to ja go zobacze??

  • 0

#338 Endrju1

Endrju1

    Omnibus

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2759 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Lubartów

Napisany 21 maj 2008 - 19:20

nie... on nic nie musi zmieniać, ty podczas ustawiania ap w tryb bridge wybierasz sieć z jaką ma się łączyć.
  • 0

#339 tatatadzika

tatatadzika

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 31 maj 2008 - 10:48

Witam

Podzieliłem sobie radiówke urządzeniami Ovislink WL-5460AP v2 i TP-link TL-WR340GD. Ovislink działa jako Client, TP-link jest podłaczony do Ovisa krótkim kabelkiem i działa jako AP. Kiedy podepnę się laptopem bezpośrednio kabelkiem do Ovisa to mam download ok 4 Mb/s, jak zrobie to samo z TP-linkiem to transfer nieznacznie spada do ok 3,7 ale jak juz podłączam sie radiowo do TP-linka to transfer spada do max 1,6 Mb/s. Dlaczego tak się dzieje, czy da sie to jakoś poprawić transfer przy połączeniu radiowym?
  • 0

#340 MARTZIN

MARTZIN

    Specjalista

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1015 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:ja mam na to czas?
  • Zainteresowania:Wifi, informatyka

Napisany 31 maj 2008 - 14:22

Masz go na trybie G?
  • 0
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek